vrasto-cake-me-krema-&-fraoules
clock icon
1:20'

Βραστό κέικ με κρέμα και φράουλες

Υλικά

    Για το κέικ

  • 235γρ. βούτυρο
  • 285γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 50γρ. κακάο
  • 410γρ. ζάχαρη
  • 185ml νερό
  • 50ml κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας
  • 4 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας υγρή βανίλια ή 2 κάψουλες βανιλίνη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. μασκαρπόνε ή άλλο τυρί κρέμα
  • 100ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
  • Για τη διακόσμηση

  • φράουλες
  • 50γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Το βραστό κέικ είναι ένα από τα πιο μαμαδίστικα κέικ που ξέρω και πάνω σε αυτό δούλεψα. Του πρόσθεσα φρέσκες φράουλες και αφράτη κρέμα μασκαρπόνε για να το κάνω τούρτα. Ελπίζω να σας αρέσει…

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κακάο με το νερό να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο που ετοιμάσατε. Τοποθετείτε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το μίγμα για 5 λεπτά, να κρυώσει.
Προσθέτετε το κονιάκ, τη βανίλια, ανακατεύετε και από αυτό το μίγμα κρατάτε στην άκρη τα 300ml που θα χρησιμοποιήσετε για να σιροπιάσετε το κέικ. Στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτετε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κρόκους έναν έναν.
Χτυπάτε σε μαρέγκα τα αβγά και τα ενσωματώνετε στο μίγμα με σπάτουλα. Μεταφέρετε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
Ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα υλικά της στο μίξερ για 2 λεπτά και την κρατάτε στο ψυγείο.
Κόβετε το κέικ σε δύο ισόποσα κομμάτια, δημιουργώντας δύο παντεσπάνια. Τοποθετείτε σε μια πιατέλα το ένα κομμάτι και σιροπιάζετε με πινέλο. Στρώνετε τη γέμιση και από πάνω τοποθετείτε το δεύτερο παντεσπάνι και σιροπιάζετε όλη την επιφάνεια πολύ καλά. Διακοσμείτε το κέικ με την τριμμένη κουβερτούρα, φράουλες και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κακάο με το νερό να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο που ετοιμάσατε. Τοποθετείτε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη το μίγμα για 5 λεπτά, να κρυώσει.

Βήμα 3

Προσθέτετε το κονιάκ, τη βανίλια, ανακατεύετε και από αυτό το μίγμα κρατάτε στην άκρη τα 300ml που θα χρησιμοποιήσετε για να σιροπιάσετε το κέικ. Στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτετε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανακατεύετε και προσθέτετε τους κρόκους έναν έναν.

Βήμα 4

Χτυπάτε σε μαρέγκα τα αβγά και τα ενσωματώνετε στο μίγμα με σπάτουλα. Μεταφέρετε σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα ή τσέρκι. Ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη γέμιση χτυπώντας τα υλικά της στο μίξερ για 2 λεπτά και την κρατάτε στο ψυγείο.

Βήμα 6

Κόβετε το κέικ σε δύο ισόποσα κομμάτια, δημιουργώντας δύο παντεσπάνια. Τοποθετείτε σε μια πιατέλα το ένα κομμάτι και σιροπιάζετε με πινέλο. Στρώνετε τη γέμιση και από πάνω τοποθετείτε το δεύτερο παντεσπάνι και σιροπιάζετε όλη την επιφάνεια πολύ καλά. Διακοσμείτε το κέικ με την τριμμένη κουβερτούρα, φράουλες και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή