kalamaria gemista_an

Υλικά

  • 1 κιλό μικρά καλαμάρια
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του καφέ κουκουναρόσπορους
  • ½ φλιτζάνι του καφέ σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού ρύζι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα γεμιστά καλαμάρια παρέα με μία πράσινη σαλάτα, είναι ένα πρώτης τάξεως πιάτο για περιόδους νηστείας, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά και ούζο ή τσίπουρο.

Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμάρια και ψιλοκόβετε τα κεφάλια.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, τα ψιλοκομμένα κεφάλια των καλαμαριών, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τους κουκουναρόσπορους, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.
Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες.
Γεμίζετε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση με το μίγμα του ρυζιού και κλείνετε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι τα καλαμαράκια και το ρύζι να βράσουν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Styling: Κ. Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: studiom.com

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και καθαρίζετε τα καλαμάρια και ψιλοκόβετε τα κεφάλια.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, τα ψιλοκομμένα κεφάλια των καλαμαριών, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τους κουκουναρόσπορους, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Μόλις πάρουν βράση, προσθέτετε το ρύζι και μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε τις σταφίδες.

Βήμα 4

Γεμίζετε τα καλαμάρια μέχρι τη μέση με το μίγμα του ρυζιού και κλείνετε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες. Τα τοποθετείτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ένα ποτήρι νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι τα καλαμαράκια και το ρύζι να βράσουν και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Styling: Κ. Λυκουρέση – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφία: studiom.com