gemista1 mikri
clock icon
1:30'

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές

Υλικά

  • 6 ντομάτες μέτριες ώριμες
  • 6 πιπεριές πράσινες + 1 ψιλοκομμένη για τη γέμιση
  • 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 3/4 φλιτζανιού ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο ή άνηθο (προαιρετικά)
  • 3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες (προαιρετικά)
  • 2 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες και κομμένες σε μπαστούνια
  • 1 ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5-6 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

Tips

  • Γίνονται και με κιμά: σοτάρετε 600 γρ. κιμά μαζί με τα κρεμμύδια και βάζετε μόνο 2/3 φλιτζανιού ρύζι.
  • Αντί για ρύζι, μπορείτε να βάλετε την ίδια ποσότητα από πλιγούρι. Γίνεται ιδιαίτερα γευστικό με σταφίδες και κουκουνάρια.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό μελιτζάνες ή και κολοκυθάκια. Τα αδειάζετε, ψιλοκόβετε το εσωτερικό τους και το σοτάρετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Καλό θα ήταν να βουτήξετε τα αδειασμένα κολοκυθάκια σε βραστό νερό πρώτα, όπως τις πιπεριές.

Ο φούρνος θα γεμίσει, το σπίτι θα μυρίσει. Τα κλασικά και αγαπημένα γεμιστά της μαμάς με το κουκουνάρι και τη σταφίδα. Τρώγονται από το ταψί, τρώγονται την επόμενη, τρώγονται και κρύα. Γιατί γεμιστά σαν της μαμάς δεν υπάρχουν!

Πλένουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κρατάμε τα «καπάκια» τους και πολτοποιούμε το εσωτερικό τους. Βουτάμε τις πιπεριές σε βραστό νερό για 3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο, και τις στραγγίζουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη πιπεριά σε μισό φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αρωματικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα 2/3 της πολτοποιημένης ντομάτας. Όταν η γέμιση πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και ζάχαρη και τις γεμίζουμε κατά τα 3/4 περίπου. Τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους.

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας με ένα φλιτζάνι λάδι και με όσο νερό χρειαστεί ώστε ρίχνοντάς το στο ταψί η στάθμη του να φτάνει σε ύψος τα 2 εκ.

Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε και αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κρατάμε τα «καπάκια» τους και πολτοποιούμε το εσωτερικό τους. Βουτάμε τις πιπεριές σε βραστό νερό για 3 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο, και τις στραγγίζουμε.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και την ψιλοκομμένη πιπεριά σε μισό φλιτζάνι λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, τα αρωματικά, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα 2/3 της πολτοποιημένης ντομάτας. Όταν η γέμιση πάρει μια δυο βράσεις την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγο αλάτι και ζάχαρη και τις γεμίζουμε κατά τα 3/4 περίπου. Τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές. Ανακατεύουμε τον υπόλοιπο πολτό ντομάτας με ένα φλιτζάνι λάδι και με όσο νερό χρειαστεί ώστε ρίχνοντάς το στο ταψί η στάθμη του να φτάνει σε ύψος τα 2 εκ.

Βήμα 5

Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με τη φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης Food Styling: Αντωνία Κατή