giouvetsi1
clock icon
2:30'

Γιουβετσάκια με μοσχάρι

Υλικά

  • 1.200γρ. µοσχαράκι ελιά σε µερίδες
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεµµύδια µέτρια, ψιλοκοµµένα
  • ½ κιλό ντοµάτες φρέσκες, ξυσµένες στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντοµάτας,
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 κόκκους µπαχάρι
  • ½ πορτοκάλι πλυµένο καλά
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 400γρ. κριθαράκι χοντρό,
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα Αµφιλοχίας σε κυβάκια + 100γρ. τριµµένη
  • αλάτι, πιπέρι

Το απόλυτα διαχρονικό φαγητό του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού και όχι μόνο, που είναι και παντός καιρού, καλοδεχούμενο, χειμώνα – καλοκαίρι.

Βράζετε το κρέας σε µπόλικο νερό µαζί µε τα δαφνόφυλλα και το µπαχάρι περίπου για 1 ώρα, ξαφρίζοντας όποτε είναι αναγκαίο.
Όταν το κρέας µείνει χωρίς νερό, πετάτε τα δαφνόφυλλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεµµύδια και τα σοτάρετε για λίγο µαζί µε το κρέας.
Στύβετε το µισό πορτοκάλι και κρατάτε την κούπα. Προσθέτετε στο κρέας την ξυσµένη ντοµάτα, τον πελτέ διαλυµένο σε µισό φλιτζάνι νερό, το ξυλάκι της κανέλας, το χυµό πορτοκαλιού, την κούπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας και να µελώσει η σάλτσα του. Έχετε το νου σας να προσθέτετε νερό στο φαγητό όποτε είναι απαραίτητο για να µη σας πιάσει στην κατσαρόλα.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βράζετε το κριθαράκι σε αλατισµένο νερό για 5 λεπτά. Το στραγγίζετε και κρατάτε το νερό του.
Μοιράζετε το κρέας µε ανάλογη ποσότητα σάλτσας και το σουρωµένο κριθαράκι σε έξι πυρίµαχα σκεύη (αφού αφαιρέσετε το ξυλάκι της κανέλας και την κούπα του πορτοκαλιού). Τοποθετείτε ανάµεσα στα κοµµάτια του κρέατος κυβάκια τυριού, συµπληρώνετε µε λίγο καυτό νερό από αυτό που κρατήσατε και βάζετε τα σκεύη στο φούρνο να ψηθούν για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να βράσει το ζυµαρικό.
Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο πασπαλίζετε τα γιουβετσάκια µε το τριµµένο τυρί και, αφού λιώσει, τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε λίγο πιο µετά πάνω σε πιάτα στρωµένα µε πετσέτες φαγητού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε το κρέας σε µπόλικο νερό µαζί µε τα δαφνόφυλλα και το µπαχάρι περίπου για 1 ώρα, ξαφρίζοντας όποτε είναι αναγκαίο.

Βήμα 2

Όταν το κρέας µείνει χωρίς νερό, πετάτε τα δαφνόφυλλα, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεµµύδια και τα σοτάρετε για λίγο µαζί µε το κρέας.

Βήμα 3

Στύβετε το µισό πορτοκάλι και κρατάτε την κούπα. Προσθέτετε στο κρέας την ξυσµένη ντοµάτα, τον πελτέ διαλυµένο σε µισό φλιτζάνι νερό, το ξυλάκι της κανέλας, το χυµό πορτοκαλιού, την κούπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 4

Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό µέχρι να µαλακώσει καλά το κρέας και να µελώσει η σάλτσα του. Έχετε το νου σας να προσθέτετε νερό στο φαγητό όποτε είναι απαραίτητο για να µη σας πιάσει στην κατσαρόλα.

Βήμα 5

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βράζετε το κριθαράκι σε αλατισµένο νερό για 5 λεπτά. Το στραγγίζετε και κρατάτε το νερό του.

Βήμα 6

Μοιράζετε το κρέας µε ανάλογη ποσότητα σάλτσας και το σουρωµένο κριθαράκι σε έξι πυρίµαχα σκεύη (αφού αφαιρέσετε το ξυλάκι της κανέλας και την κούπα του πορτοκαλιού). Τοποθετείτε ανάµεσα στα κοµµάτια του κρέατος κυβάκια τυριού, συµπληρώνετε µε λίγο καυτό νερό από αυτό που κρατήσατε και βάζετε τα σκεύη στο φούρνο να ψηθούν για 30 λεπτά ακόµα ή µέχρι να βράσει το ζυµαρικό.

Βήμα 7

Λίγο πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο πασπαλίζετε τα γιουβετσάκια µε το τριµµένο τυρί και, αφού λιώσει, τα βγάζετε από το φούρνο και τα σερβίρετε λίγο πιο µετά πάνω σε πιάτα στρωµένα µε πετσέτες φαγητού.