21170309_26923_glyka augoulakia me xromatistes sokolates
clock icon
30'

Γλυκά αβγουλάκια με χρωματιστές σοκολάτες

Υλικά

  • 250γρ. μπισκότα βανίλιας, τριμμένα σε σκόνη
  • 400ml γάλα ζαχαρούχο
  • 50γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 100γρ. σοκολάτα σε σταγόνες
  • Για την επικάλυψη

  • 450-500γρ. κουβερτούρα λευκή
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής

Και ποιος δεν αγαπά τα σοκολατένια αβγά τώρα το Πάσχα; Πόσο μάλλον όταν αυτά είναι διακοσμημένα με δεκάδες χρώματα! Μικρά, αλλά και…μεγάλα παιδιά θα τα λατρέψουν σίγουρα!

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα τριμμένα μπισκότα, το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνετε (όχι πολύ για να μη λιώσει) μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Πλάθετε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθετε σε μπαλάκια δίνοντας τους σχήμα αβγού.
Αν διαθέτετε ειδικές φόρμες για πασχαλινά αβγά, μπορείτε να γεμίζετε τις θήκες με τη ζύμη πριν τη βάλετε στο ψυγείο. Σκεπάζετε τις θήκες με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξουν. Ξεφορμάρετε τα αβγουλάκια και τα καλύπτετε με την κουβερτούρα.
Για την επικάλυψη: Σπάτε τη λευκή κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ και τη λιώνετε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χωρίζετε τη λιωμένη σοκολάτα σε 2-3 μπολ (ανάλογα με το πόσα διαφορετικά χρώματα θέλετε να φτιάξετε) και στάζετε σε κάθε μπολ 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύετε καλά.
Καρφώνετε κάθε αβγουλάκι σε ξυλάκι για σουβλάκια και το κρατάτε σταθερά επάνω από ένα μπολ με χρωματιστή σοκολάτα. Με κουτάλι ρίχνετε κουταλιές από τη σοκολάτα, γυρίζοντας με προσοχή το αβγό για να καλυφθεί εντελώς. Αφήνετε το αβγουλάκι σε επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος να παγώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Με όση χρωματιστή σοκολάτα περισσέψει κάνετε διακοσμητικές γραμμές με πιρούνι πάνω από τα αβγουλάκια, φροντίζοντας να είναι διαφορετικού χρώματος από αυτό που έχετε επιλέξει για την επικάλυψη.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb, Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα τριμμένα μπισκότα, το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και τη βανίλια και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Προσθέτετε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνετε (όχι πολύ για να μη λιώσει) μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Βήμα 2

Πλάθετε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίγετε σε μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθετε σε μπαλάκια δίνοντας τους σχήμα αβγού.

Βήμα 3

Αν διαθέτετε ειδικές φόρμες για πασχαλινά αβγά, μπορείτε να γεμίζετε τις θήκες με τη ζύμη πριν τη βάλετε στο ψυγείο. Σκεπάζετε τις θήκες με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξουν. Ξεφορμάρετε τα αβγουλάκια και τα καλύπτετε με την κουβερτούρα.

Βήμα 4

Για την επικάλυψη: Σπάτε τη λευκή κουβερτούρα σε μεταλλικό μπολ και τη λιώνετε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Χωρίζετε τη λιωμένη σοκολάτα σε 2-3 μπολ (ανάλογα με το πόσα διαφορετικά χρώματα θέλετε να φτιάξετε) και στάζετε σε κάθε μπολ 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Καρφώνετε κάθε αβγουλάκι σε ξυλάκι για σουβλάκια και το κρατάτε σταθερά επάνω από ένα μπολ με χρωματιστή σοκολάτα. Με κουτάλι ρίχνετε κουταλιές από τη σοκολάτα, γυρίζοντας με προσοχή το αβγό για να καλυφθεί εντελώς. Αφήνετε το αβγουλάκι σε επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος να παγώσει και να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Βήμα 6

Με όση χρωματιστή σοκολάτα περισσέψει κάνετε διακοσμητικές γραμμές με πιρούνι πάνω από τα αβγουλάκια, φροντίζοντας να είναι διαφορετικού χρώματος από αυτό που έχετε επιλέξει για την επικάλυψη.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb, Ματίνα Πετρουτσά