20190122163051_mikri-ZELE-ME-KYDONI-KAI-GIAOYRTI
clock icon
1:15'

Δίχρωμο ζελέ με κυδώνια και γιαούρτι

Υλικά

    Για το ζελέ κυδωνιών

  • 2½ λίτρα νερό
  • 1½ κιλό κυδώνια
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φυλλαράκι αρμπαρόριζας
  • ½ φλιτζάνι γρεναδίνη (σιρόπι ροδιού χωρίς αλκοόλ)
  • Για το ζελέ γιαουρτιού

  • 3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 9 φύλλα ζελατίνας (μικρά)
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • 10 καραμέλες κανέλας
  • 1 φλιτζάνι νερό

Ανάλαφρο επιδόρπιο που μπορείτε να ετοιμάσετε και για ένα επίσημο κάλεσμα.

Πλένετε τα κυδώνια και χωρίς να αφαιρέσετε το φλούδι και τα κουκούτσια τους τα κόβετε σε τέταρτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με το νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Βάζετε ένα κομμάτι τουλπάνι πάνω από ένα τρυπητό και αδειάζετε μέσα τα βρασμένα κυδώνια, μαζί με το ζουμί τους. Τα αφήνετε να στραγγίξουν αρκετές ώρες χωρίς να τα πιέσετε για να μη θολώσει ο χυμός τους. Μετράτε με φλιτζάνια το χυμό και τον βάζετε σε κατσαρόλα (στη συνταγή έχουν βγει έξι φλιτζάνια).
Ρίχνετε στο χυμό τη ζάχαρη, την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτετε την αρμπαρόριζα για άρωμα. Όταν κρυώσει το ζουμί, ρίχνετε και τη γρεναδίνη.
Μοιράζετε το ζελέ σε ποτήρια με πόδι μέχρι τη μέση του ποτηριού (όσο περισσέψει το διατηρείτε σε αποστειρωμένο βάζο, όπως τις μαρμελάδες, για άλλες χρήσεις). Τοποθετείτε τα ποτήρια μέσα στο ψυγείο με κλίση, για να πάρει σχήμα το ζελέ.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ το ζελέ γιαουρτιού: μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι νερό μαζί με τις καραμέλες, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σιρόπι με άρωμα και γεύση κανέλας. Όταν γίνει χλιαρό, ανακατεύετε τις ζελατίνες στυμμένες για να λιώσουν.
Ανακατεύετε το γιαούρτι με το μέλι και προσθέτετε τις λιωμένες ζελατίνες. Αφού κρυώσει εντελώς, μοιράζετε το μίγμα του γιαουρτιού στα ποτήρια με το παγωμένο ζελέ κυδωνιού και τα ξαναβάζετε στο ψυγείο, όρθια πια, μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρετε.
Γαρνίρετε με φυλλαράκια αρμπαρόριζας ή ένα ξυλάκι κανέλας και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα κυδώνια και χωρίς να αφαιρέσετε το φλούδι και τα κουκούτσια τους τα κόβετε σε τέταρτα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με το νερό και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Βάζετε ένα κομμάτι τουλπάνι πάνω από ένα τρυπητό και αδειάζετε μέσα τα βρασμένα κυδώνια, μαζί με το ζουμί τους. Τα αφήνετε να στραγγίξουν αρκετές ώρες χωρίς να τα πιέσετε για να μη θολώσει ο χυμός τους. Μετράτε με φλιτζάνια το χυμό και τον βάζετε σε κατσαρόλα (στη συνταγή έχουν βγει έξι φλιτζάνια).

Βήμα 3

Ρίχνετε στο χυμό τη ζάχαρη, την ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει. Προς το τέλος προσθέτετε την αρμπαρόριζα για άρωμα. Όταν κρυώσει το ζουμί, ρίχνετε και τη γρεναδίνη.

Βήμα 4

Μοιράζετε το ζελέ σε ποτήρια με πόδι μέχρι τη μέση του ποτηριού (όσο περισσέψει το διατηρείτε σε αποστειρωμένο βάζο, όπως τις μαρμελάδες, για άλλες χρήσεις). Τοποθετείτε τα ποτήρια μέσα στο ψυγείο με κλίση, για να πάρει σχήμα το ζελέ.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε στο μεταξύ το ζελέ γιαουρτιού: μουσκεύετε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι νερό μαζί με τις καραμέλες, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σιρόπι με άρωμα και γεύση κανέλας. Όταν γίνει χλιαρό, ανακατεύετε τις ζελατίνες στυμμένες για να λιώσουν.

Βήμα 6

Ανακατεύετε το γιαούρτι με το μέλι και προσθέτετε τις λιωμένες ζελατίνες. Αφού κρυώσει εντελώς, μοιράζετε το μίγμα του γιαουρτιού στα ποτήρια με το παγωμένο ζελέ κυδωνιού και τα ξαναβάζετε στο ψυγείο, όρθια πια, μέχρι την ώρα που θα τα σερβίρετε.

Βήμα 7

Γαρνίρετε με φυλλαράκια αρμπαρόριζας ή ένα ξυλάκι κανέλας και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Elena Jeffrey