loukanika-kai-patates-IMG_0059
clock icon
1:20'

Δύο λαχταριστοί μεζέδες για τη μπίρα

Υλικά

    Για τα λουκάνικα γαλοπούλας γεμιστά με κεφαλογραβιέρα

  • 4 λουκάνικα γαλοπούλας χοντρά
  • 100γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, σε μπαστουνάκια
  • 8 φέτες μπέικον
  • 4 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • Για τις πικάντικες πατάτες με μπαχαρικά

  • 8 πατάτες μεγάλες
  • 100γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ανάμικτα μπαχαρικά σε σκόνη (μπαχάρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο)
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ντιπ

  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1/3 φλιτζανιού έτοιμη πάστα από πιπεριές Φλωρίνης
  • μερικές σταγόνες Tabasco

Σκέφτεστε καλύτερους μπιρομεζέδες από τα λουκάνικα και τις τηγανητές πατάτες; Στην πιο λαχταριστή εκδοχή τους, τα λουκάνικα γεμίζουν με γραβιέρα και οι πατάτες πασπαλίζονται με μπαχαρικά που τους δίνουν μια υπέροχη πικάντικη γεύση.

Για τα λουκάνικα: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τη μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τα ανοίγετε με προσοχή, σαν βιβλίο. Αλείφετε με μια κουταλιά από το μίγμα της μουστάρδας και τοποθετείτε στο κέντρο δύο μπαστουνάκια τυριού. Κλείνετε όσο γίνεται τα λουκάνικα και τα τυλίγετε με δύο φέτες μπέικον τις οποίες στερεώνετε με οδοντογλυφίδες.
Ψήνετε τα λουκάνικα στη σχάρα ή στο γκριλ του φούρνου για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν σε όλες τις πλευρές. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια και σερβίρετε.
Για τις πατάτες: Πλένετε και βουρτσίζετε σχολαστικά τις πατάτες για να καθαρίσει τελείως η φλούδα τους. Τις κόβετε κυδωνάτες και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό (χωρίς να τις ξεφλουδίσετε), μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην κομματιαστούν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα ανάμικτα μπαχαρικά, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα. Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε καλά αλλά προσεκτικά με τα χέρια σας για να καλυφθούν όσο καλύτερα γίνεται με την πάστα. Απλώνετε τις πατάτες στο μεγάλο ταψί του φούρνου σε μονή στρώση και τις ψήνετε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρετε τις πατάτες με το δροσερό ντιπ γιαουρτιού που ετοιμάζετε σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα λουκάνικα: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τη μουστάρδα, την πάπρικα και τη ρίγανη. Χαράζετε τα λουκάνικα κατά μήκος και τα ανοίγετε με προσοχή, σαν βιβλίο. Αλείφετε με μια κουταλιά από το μίγμα της μουστάρδας και τοποθετείτε στο κέντρο δύο μπαστουνάκια τυριού. Κλείνετε όσο γίνεται τα λουκάνικα και τα τυλίγετε με δύο φέτες μπέικον τις οποίες στερεώνετε με οδοντογλυφίδες.

Βήμα 2

Ψήνετε τα λουκάνικα στη σχάρα ή στο γκριλ του φούρνου για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ψηθούν σε όλες τις πλευρές. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια και σερβίρετε.

Βήμα 3

Για τις πατάτες: Πλένετε και βουρτσίζετε σχολαστικά τις πατάτες για να καθαρίσει τελείως η φλούδα τους. Τις κόβετε κυδωνάτες και τις βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό (χωρίς να τις ξεφλουδίσετε), μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην κομματιαστούν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τα ανάμικτα μπαχαρικά, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να φτιάξετε μια πάστα. Προσθέτετε τις πατάτες και ανακατεύετε καλά αλλά προσεκτικά με τα χέρια σας για να καλυφθούν όσο καλύτερα γίνεται με την πάστα. Απλώνετε τις πατάτες στο μεγάλο ταψί του φούρνου σε μονή στρώση και τις ψήνετε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 5

Σερβίρετε τις πατάτες με το δροσερό ντιπ γιαουρτιού που ετοιμάζετε σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή