MYDIA AXNISTA_MPAGETA ME KOPANISTH MYKONOY KAI LOYTZA1.olive gr

Υλικά

  • 1 κιλό μύδια (με το κέλυφος)
  • 2 πιπερίτσες καυτερές ή λίγο μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
  • ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • 8 φέτες από μπαγκέτα, λεπτοκομμένες
  • 4 κουτ. σούπας κοπανιστή Μυκόνου ή Τήνου
  • 8 φέτες λούτζα ή παστουρμά
  • 8 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • λίγο ελαιόλαδο

Δύο ωραιότατες προτάσεις για το ουζάκι ή τσιπουράκι σας. Αχνιστά μύδια μεθυσμένα με ούζο και φρυγανισμένο ψωμάκι με κοπανιστή και λούτζα ή παστουρμά.

Καθαρίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε τα μουστάκια τους τραβώντας τα με δύναμη.
Τα βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά να ανοίξουν. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτετε και τον άνηθο ή το μάραθο. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με επιπλέον άνηθο.
Αλείφετε με πινέλο τις φέτες μπαγκέτας με το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά.
Αναμιγνύετε την κοπανιστή με το γιαούρτι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αλείφετε κάθε ψημένη φέτα μπαγκέτας με την κοπανιστή, προσθέτοντας και από μία φέτα λούτζα ή παστουρμά και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε τα μουστάκια τους τραβώντας τα με δύναμη.

Βήμα 2

Τα βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά να ανοίξουν. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτετε και τον άνηθο ή το μάραθο. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με επιπλέον άνηθο.

Βήμα 3

Αλείφετε με πινέλο τις φέτες μπαγκέτας με το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά.

Βήμα 4

Αναμιγνύετε την κοπανιστή με το γιαούρτι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αλείφετε κάθε ψημένη φέτα μπαγκέτας με την κοπανιστή, προσθέτοντας και από μία φέτα λούτζα ή παστουρμά και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey