zele-lahanikon

Υλικά

  • ½ λίτρο φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεγάλα κολοκυθάκια
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 1 φινόκιο
  • 2 καρότα
  • 4 φύλλα ζελατίνας
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 150γρ. κατίκι Δομοκού
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εντυπωσιακό ορεκτικό ή και συνοδευτικό για κρέας και πουλερικά για τα κυριακάτικα τραπεζώματα, που φτιάχνεται με κάθε λογής λαχανικά εποχής.

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τα φλούδια και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Κόβετε τα κολοκύθια κατά μήκος σε φέτες. Ψήνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.
Αφαιρείτε από τις πιπεριές τα κοτσάνια και τις ζεματάτε σε καυτό νερό για 5 λεπτά. Τις αφήνετε να χλιαρύνουν και τις ξεφλουδίζετε. Στο ίδιο νερό που ζεματίσατε τις πιπεριές βράζετε το φινόκιο και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Κόβετε το φινόκιο σε ροδέλες καθώς και τα καρότα.
Μαζεύετε όλα τα λαχανικά σας σε μια πιατέλα. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάτε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε τα λαχανικά με το μίγμα.
Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την ντύνετε με μεμβράνη κουζίνας και γεμίζετε τον πάτο της με τις φέτες της μελιτζάνας. Περιφερειακά και στα τοιχώματα βάζετε τα κολοκυθάκια. Απλώνετε μετά τις πράσινες πιπεριές σε όλο το μήκος της φόρμας και κατόπιν τις κόκκινες. Ρίχνετε το κατίκι Δομοκού σε όλο το μήκος της φόρμας. Βάζετε από πάνω τις φετούλες του φινόκιο και τα καρότα.
Μαλακώνετε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό και βάζετε το ζωμό λαχανικών να βράσει. Ρίχνετε μέσα τα φύλλα της ζελατίνας και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν καλά. Με προσοχή αδειάζετε το ζωμό σιγά σιγά στη φόρμα περιμένοντας να φτάσει μέχρι τον πάτο και να υπερχειλίσει. Σκεπάζετε τη φόρμα με μια μεμβράνη πιέζοντας ελαφρά και τη βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.
Ξεφορμάρετε τραβώντας τη μεμβράνη και αναποδογυρίζετε το ζελέ σε μια πιατέλα. Το κόβετε σε φετούλες και το σερβίρετε ως συνοδευτικό μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τα φλούδια και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Κόβετε τα κολοκύθια κατά μήκος σε φέτες. Ψήνετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Αφαιρείτε από τις πιπεριές τα κοτσάνια και τις ζεματάτε σε καυτό νερό για 5 λεπτά. Τις αφήνετε να χλιαρύνουν και τις ξεφλουδίζετε. Στο ίδιο νερό που ζεματίσατε τις πιπεριές βράζετε το φινόκιο και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Κόβετε το φινόκιο σε ροδέλες καθώς και τα καρότα.

Βήμα 3

Μαζεύετε όλα τα λαχανικά σας σε μια πιατέλα. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάτε το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε τα λαχανικά με το μίγμα.

Βήμα 4

Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, την ντύνετε με μεμβράνη κουζίνας και γεμίζετε τον πάτο της με τις φέτες της μελιτζάνας. Περιφερειακά και στα τοιχώματα βάζετε τα κολοκυθάκια. Απλώνετε μετά τις πράσινες πιπεριές σε όλο το μήκος της φόρμας και κατόπιν τις κόκκινες. Ρίχνετε το κατίκι Δομοκού σε όλο το μήκος της φόρμας. Βάζετε από πάνω τις φετούλες του φινόκιο και τα καρότα.

Βήμα 5

Μαλακώνετε τα φύλλα ζελατίνας σε παγωμένο νερό και βάζετε το ζωμό λαχανικών να βράσει. Ρίχνετε μέσα τα φύλλα της ζελατίνας και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν καλά. Με προσοχή αδειάζετε το ζωμό σιγά σιγά στη φόρμα περιμένοντας να φτάσει μέχρι τον πάτο και να υπερχειλίσει. Σκεπάζετε τη φόρμα με μια μεμβράνη πιέζοντας ελαφρά και τη βάζετε στο ψυγείο για 6 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 6

Ξεφορμάρετε τραβώντας τη μεμβράνη και αναποδογυρίζετε το ζελέ σε μια πιατέλα. Το κόβετε σε φετούλες και το σερβίρετε ως συνοδευτικό μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή