zele ntomatas me garides
clock icon
55'

Ζελέ ντοµάτας µε νόστιµες γαρίδες

Υλικά

  • 18 γαρίδες µέτριες
  • 1 κρεµµύδι καθαρισµένο, κοµµένο στα τέσσερα
  • 1 κλαδάκι σέλινο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυµό από 1 λεµόνι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το ζελέ

  • 7 φύλλα ζελατίνας
  • 1 κιλό ντοµάτες ώριµες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη διακόσµηση

  • 2 ντοµατάκια µικρά, σε ροδέλες
  • 6 ροδέλες από λεµόνι (προαιρετικά)
  • 6 µικρά κλαδάκια σέλινο µε φύλλο

Ένα εξαιρετικό ορεκτικό που μπορείτε να σερβίρετε σε ένα φιλικό κάλεσμα ή σε κάποιο μπουφέ σε πάρτι.

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Πλένετε και καθαρίζετε τις ντοµάτες. Τις κόβετε σε χοντρά κοµµάτια και τις περνάτε από το µύλο του πουρέ. Τις βάζετε σε ένα µπολ και προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό. Τις ανακατεύετε και τις αφήνετε στο ψυγείο όπως έχουν για 1 ώρα.
Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Βράζετε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά με ένα νεροπότηρο νερό µαζί µε το κρεµµύδι, το σέλινο και λίγο αλατοπίπερο. Τις βγάζετε, τις καθαρίζετε από το κεφάλι, την ουρά και τα κελύφη, τις χαράζετε στην πλάτη, αφαιρείτε το εντεράκι και τις µαρινάρετε µε το χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο. Τις φυλάτε στο ψυγείο.
Ετοιμάζετε το ζελέ: Μουλιάζετε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό. Βγάζετε τις λιωµένες ντοµάτες από το ψυγείο. Παίρνετε ένα µεγάλο ψιλό σουρωτήρι, του βάζετε από πάνω ένα τουλπάνι ελαφρά βρεγµένο και ρίχνετε µέσα το µίγµα της ντοµάτας. Μαζεύετε το ντοµατένιο νερό σε ένα µεγάλο µπολ πιέζοντας την ντοµάτα να βγάλει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Χρειάζεστε τουλάχιστον δύο τρία νεροπότηρα. Τον πουρέ της ντοµάτας που θα µείνει στο τουλπάνι τον φυλάτε στο ψυγείο για να τα κάνετε µια σάλτσα.
Παίρνετε το ντοµατόνερο, το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι, το αλατίζετε ελαφρά, το πιπερώνετε, ρίχνετε µέσα τη ζάχαρη και το ξίδι. Ανακατεύετε και το ζεσταίνετε στη φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει, χωρίς όµως να πάρει βράση, ρίχνετε µέσα τα φύλλα της ζελατίνας. Ανακατεύετε καλά µέχρι να λιώσουν τα φύλλα της ζελατίνας. Αφήνετε το υγρό ζελέ να κρυώσει λίγο και το µοιράζετε σε έξι κολονάτα ποτήρια.
Παίρνετε τις µαριναρισµένες γαρίδες και βάζετε τρεις µέσα σε κάθε ποτήρι να βουλιάξουν µέσα στο υγρό της ντοµάτας. Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο να πήξει το ζελέ για 6 ώρες τουλάχιστον και λίγο πριν το σερβίρισµα τα διακοσµείτε µε ροδέλες από ντοµατίνια, το κλαδάκι του σέλινου και από µια ροδέλα λεµονιού, αν θέλετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Πλένετε και καθαρίζετε τις ντοµάτες. Τις κόβετε σε χοντρά κοµµάτια και τις περνάτε από το µύλο του πουρέ. Τις βάζετε σε ένα µπολ και προσθέτετε ένα νεροπότηρο νερό. Τις ανακατεύετε και τις αφήνετε στο ψυγείο όπως έχουν για 1 ώρα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τις γαρίδες: Βράζετε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά με ένα νεροπότηρο νερό µαζί µε το κρεµµύδι, το σέλινο και λίγο αλατοπίπερο. Τις βγάζετε, τις καθαρίζετε από το κεφάλι, την ουρά και τα κελύφη, τις χαράζετε στην πλάτη, αφαιρείτε το εντεράκι και τις µαρινάρετε µε το χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο. Τις φυλάτε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το ζελέ: Μουλιάζετε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό. Βγάζετε τις λιωµένες ντοµάτες από το ψυγείο. Παίρνετε ένα µεγάλο ψιλό σουρωτήρι, του βάζετε από πάνω ένα τουλπάνι ελαφρά βρεγµένο και ρίχνετε µέσα το µίγµα της ντοµάτας. Μαζεύετε το ντοµατένιο νερό σε ένα µεγάλο µπολ πιέζοντας την ντοµάτα να βγάλει όσο περισσότερο νερό γίνεται. Χρειάζεστε τουλάχιστον δύο τρία νεροπότηρα. Τον πουρέ της ντοµάτας που θα µείνει στο τουλπάνι τον φυλάτε στο ψυγείο για να τα κάνετε µια σάλτσα.

Βήμα 4

Παίρνετε το ντοµατόνερο, το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι, το αλατίζετε ελαφρά, το πιπερώνετε, ρίχνετε µέσα τη ζάχαρη και το ξίδι. Ανακατεύετε και το ζεσταίνετε στη φωτιά.

Βήμα 5

Μόλις ζεσταθεί καλά και αρχίζει να αχνίζει, χωρίς όµως να πάρει βράση, ρίχνετε µέσα τα φύλλα της ζελατίνας. Ανακατεύετε καλά µέχρι να λιώσουν τα φύλλα της ζελατίνας. Αφήνετε το υγρό ζελέ να κρυώσει λίγο και το µοιράζετε σε έξι κολονάτα ποτήρια.

Βήμα 6

Παίρνετε τις µαριναρισµένες γαρίδες και βάζετε τρεις µέσα σε κάθε ποτήρι να βουλιάξουν µέσα στο υγρό της ντοµάτας. Βάζετε τα ποτήρια στο ψυγείο να πήξει το ζελέ για 6 ώρες τουλάχιστον και λίγο πριν το σερβίρισµα τα διακοσµείτε µε ροδέλες από ντοµατίνια, το κλαδάκι του σέλινου και από µια ροδέλα λεµονιού, αν θέλετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb