zele-triantafyllo-kai-panakota
clock icon
35'

Ζελέ τριαντάφυλλου με πανακότα σε ποτήρι

Υλικά

    Για το ζελέ

  • ½ μπουκάλι κρασί λευκό, γλυκό (Μοσχάτο Λήμνου)
  • 2 φλιτζάνια πέταλα από ανοιγμένα κόκκινα αρωματικά τριαντάφυλλα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 3 φύλλα ζελατίνας
  • 1 κουτ. σούπας γρεναδίνη (προαιρετικά)
  • Για την πανακότα

  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 250ml γάλα πλήρες
  • 1 λοβό βανίλιας (τα σποράκια)
  • 3 φύλλα ζελατίνας (μεγάλα)
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Τα τριαντάφυλλα ταιριάζουν στα βάζα αλλά και στα γλυκά! Όπως αυτό το λαχταριστό επιδόρπιο με ζελέ τριαντάφυλλο και ανάλαφρη πανακότα. Μπορείτε να σερβίρετε σκέτο το ζελέ τριαντάφυλλου ή να το γαρνίρετε με μια ροζέτα κρέμα σαντιγί και να το περιχύσετε με μία κουταλιά σούπας ροδοζάχαρη.

Ετοιμάζετε την πανακότα: Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά και στο μεταξύ βράζετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα σποράκια βανίλιας και τη ζάχαρη. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στύβετε τη ζελατίνα και την προσθέτετε στο καυτό μίγμα. Ανακατεύετε καλά.
Μόλις λιώσει εντελώς η ζελατίνα, μοιράζετε την πανακότα σε ποτήρια ή ατομικές φόρμες. Όταν κρυώσει, βάζετε τα ποτήρια ή τις φόρμες στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να πήξει η πανακότα.
Ετοιμάζετε και το ζελέ: Μαδάτε τα πέταλα από τα τριαντάφυλλα και κόβετε το άσπρο μέρος που βρίσκεται στη βάση τους με ψαλιδάκι. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα σουρώνετε.
Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά. Βράζετε το κρασί με τη ζάχαρη. Με την πρώτη βράση ρίχνετε τα πέταλα και τα ζεματάτε στο μίγμα για μερικά λεπτά. Τα σουρώνετε πιέζοντάς τα στο σουρωτήρι για να πάρετε ένα ροζ χυμό. Στύβετε τη ζελατίνα και την προσθέτετε στο χλιαρό χυμό μαζί με τη γρεναδίνη. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
Μοιράζετε το ζελέ πριν πήξει τελείως πάνω από τις κρέμες και τις βάζετε ξανά στο ψυγείο μέχρι να σφίξει εντελώς το ζελέ (για τουλάχιστον 4 ώρες). Προαιρετικά, γαρνίρετε τις κρέμες πριν τις σερβίρετε με μερικά ζαχαρωμένα πέταλα τριαντάφυλλων ή μερικές αλεσμένες μάντολες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε την πανακότα: Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά και στο μεταξύ βράζετε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τα σποράκια βανίλιας και τη ζάχαρη. Απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Στύβετε τη ζελατίνα και την προσθέτετε στο καυτό μίγμα. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Μόλις λιώσει εντελώς η ζελατίνα, μοιράζετε την πανακότα σε ποτήρια ή ατομικές φόρμες. Όταν κρυώσει, βάζετε τα ποτήρια ή τις φόρμες στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να πήξει η πανακότα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε και το ζελέ: Μαδάτε τα πέταλα από τα τριαντάφυλλα και κόβετε το άσπρο μέρος που βρίσκεται στη βάση τους με ψαλιδάκι. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα σουρώνετε.

Βήμα 4

Μουλιάζετε τη ζελατίνα σε λίγο κρύο νερό για 5 λεπτά. Βράζετε το κρασί με τη ζάχαρη. Με την πρώτη βράση ρίχνετε τα πέταλα και τα ζεματάτε στο μίγμα για μερικά λεπτά. Τα σουρώνετε πιέζοντάς τα στο σουρωτήρι για να πάρετε ένα ροζ χυμό. Στύβετε τη ζελατίνα και την προσθέτετε στο χλιαρό χυμό μαζί με τη γρεναδίνη. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.

Βήμα 5

Μοιράζετε το ζελέ πριν πήξει τελείως πάνω από τις κρέμες και τις βάζετε ξανά στο ψυγείο μέχρι να σφίξει εντελώς το ζελέ (για τουλάχιστον 4 ώρες). Προαιρετικά, γαρνίρετε τις κρέμες πριν τις σερβίρετε με μερικά ζαχαρωμένα πέταλα τριαντάφυλλων ή μερικές αλεσμένες μάντολες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey