keik-lemoniou
clock icon
1:30'

Κέικ λεμονιού με γλάσο σοκολάτας, παγωτό μάνγκο και κεράσια

Υλικά

  • 380γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 230γρ. βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 4 αβγά
  • 450γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Για το σερβίρισμα

  • 300γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 600γρ. έτοιμο παγωτό μάνγκο
  • ½ κιλό κεράσια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρασοπότηρο τσίπουρο

Μεταμορφώνουμε το απλό κέικ λεμόνι σε επιδόρπιο για τα καλοκαιρινά τραπέζια μας προσθέτοντας του γλάσο σοκολάτας γάλακτος, σοταρισμένα κεράσια και παγωτό.

Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε καλά τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν, χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα ενώνετε μαζί με το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε το μίγμα κρόκων και ζάχαρης μέσα στη μαρέγκα ανακατεύοντας συνέχεια.
Προσθέτετε το βούτυρο καλά χτυπημένο και κατόπιν το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ενσωματώνετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά τη φόρμα σας και αδειάζετε μέσα το μίγμα μέχρι να καλύψει τη φόρμα κατά τα 2/3 σε ύψος. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, που πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε.
Ετοιμάζετε τα κεράσια: Με το ειδικό μηχάνημα αφαιρείτε τα κουκούτσια. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη. Σβήνετε με το τσίπουρο τραβώντας το τηγάνι από τη φωτιά για να μη βγάλει φλόγες και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του τηγανιού. Λιώνετε τη σοκολάτα γάλακτος σε μπεν μαρί και τη διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρετε ως εξής: Σε ένα πιάτο κόβετε δύο μέτριες φέτες του κέικ, περιχύνετε με 2-3 κουταλιές της σούπας σοκολάτα γάλακτος, στο πλάι βάζετε παγωτό μάνγκο και από πάνω σκορπίζετε μπόλικα σοταρισμένα κεράσια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε καλά τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Κατόπιν, χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και τα ενώνετε μαζί με το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε το μίγμα κρόκων και ζάχαρης μέσα στη μαρέγκα ανακατεύοντας συνέχεια.

Βήμα 2

Προσθέτετε το βούτυρο καλά χτυπημένο και κατόπιν το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Ενσωματώνετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά τη φόρμα σας και αδειάζετε μέσα το μίγμα μέχρι να καλύψει τη φόρμα κατά τα 2/3 σε ύψος. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα, που πρέπει να βγαίνει καθαρή. Αφήνετε να κρυώσει και το ξεφορμάρετε.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τα κεράσια: Με το ειδικό μηχάνημα αφαιρείτε τα κουκούτσια. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη. Σβήνετε με το τσίπουρο τραβώντας το τηγάνι από τη φωτιά για να μη βγάλει φλόγες και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά του τηγανιού. Λιώνετε τη σοκολάτα γάλακτος σε μπεν μαρί και τη διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 5

Σερβίρετε ως εξής: Σε ένα πιάτο κόβετε δύο μέτριες φέτες του κέικ, περιχύνετε με 2-3 κουταλιές της σούπας σοκολάτα γάλακτος, στο πλάι βάζετε παγωτό μάνγκο και από πάνω σκορπίζετε μπόλικα σοταρισμένα κεράσια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb