kanelonia-me-spanaki-marathpo-kai-feta
clock icon
1:40'

Κανελόνια με γέμιση σπανάκι, μάραθο και φέτα

Υλικά

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. σπανάκι πλυμένο
  • 1 μαραθόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 300γρ. φέτα
  • 200γρ. ανθότυρο
  • 100γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • 2 πράσα σε ροδέλες
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη μπεσαμέλ

  • 500ml γάλα πλήρες
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 25γρ. βούτυρο
  • 35γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75ml κρέμα γάλακτος
  • 75γρ. γραβιέρα πικάντικη

Κανελόνια με πλούσια γέμιση από σπανάκι συνδυασμένο με 3 τυριά και μυρωδικά, ψημένα μαζί με μυρωδάτη μπεσαμέλ. Ένα ονειρεμένο φαγητό για όλη την οικογένεια, για το καθημερινό αλλά και για το πιο γιορτινό τραπέζι.

Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα με το κρεμμύδι, τη δάφνη και τα πιπέρια. Όταν πάρει βράση το γάλα το τραβάτε από τη φωτιά, αφήνετε για 30 λεπτά να αρωματιστεί και μετά το στραγγίζετε.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε το σπανάκι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς και αφήνετε να κρυώσει και να στραγγίσει σε σουρωτήρι. Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι τα πράσα με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαραθούν. Ζεσταίνετε σε ξεχωριστό τηγάνι το λάδι και σοτάρετε τη μαραθόριζα. Τοποθετείτε τα πράσα, το σπανάκι, τον ψιλοκομμένο μάραθο και τη μαραθόριζα σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη φέτα, τη μισή γραβιέρα και το ανθότυρο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Τελειώνετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, ρίχνετε το αρωματισμένο γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πήξει η σάλτσα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά ακόμη, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε εκτός φωτιάς.
Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 34x26εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ στο σκεύος. Παίρνετε ένα ένα τα κανελόνια, τα γεμίζετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και ξεκινάτε να τα αραδιάζετε στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν τελειώσετε με τα κανελόνια και τη γέμιση, τα περιχύνετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα με το κρεμμύδι, τη δάφνη και τα πιπέρια. Όταν πάρει βράση το γάλα το τραβάτε από τη φωτιά, αφήνετε για 30 λεπτά να αρωματιστεί και μετά το στραγγίζετε.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: βάζετε το σπανάκι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς και αφήνετε να κρυώσει και να στραγγίσει σε σουρωτήρι. Ρίχνετε στο ίδιο τηγάνι τα πράσα με λίγο νερό. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να μαραθούν. Ζεσταίνετε σε ξεχωριστό τηγάνι το λάδι και σοτάρετε τη μαραθόριζα. Τοποθετείτε τα πράσα, το σπανάκι, τον ψιλοκομμένο μάραθο και τη μαραθόριζα σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη φέτα, τη μισή γραβιέρα και το ανθότυρο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Τελειώνετε την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε το αλεύρι. Το ανακατεύετε για 1-2 λεπτά, ρίχνετε το αρωματισμένο γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας παράλληλα με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πήξει η σάλτσα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε για 3 λεπτά ακόμη, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη γραβιέρα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε εκτός φωτιάς.

Βήμα 4

Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 34x26εκ. και προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ στο σκεύος. Παίρνετε ένα ένα τα κανελόνια, τα γεμίζετε με τη γέμιση που ετοιμάσατε και ξεκινάτε να τα αραδιάζετε στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο. Όταν τελειώσετε με τα κανελόνια και τη γέμιση, τα περιχύνετε από πάνω με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνετε στο φούρνο για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.