kaponata
clock icon
30'

Καπονάτα, ένα άλλου τύπου μπριάμ

Υλικά

  • 1 μέτρια μελιτζάνα φλάσκα, σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς σπόρια, κομμένη στα 4
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 ντομάτες ολόκληρες, χωρίς το κοτσάνι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 80γρ. ελιές μαύρες, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • χωριάτικες φέτες ψωμί, φρυγανισμένες, για το σερβίρισμα
  • φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Αυτό το νόστιμο, απλό και εύκολο ορεκτικό είναι επί της ουσίας ένα μπριάμ σερβιρισμένο πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά. Ανακατεύετε σε ένα άλλο δοχείο 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με το σκόρδο και περιχύνετε με το μίγμα τα λαχανικά.
Απλώνετε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλα και στρώνετε τα λαχανικά. Τα ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.
Τα βγάζετε από τον φούρνο, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Περιχύνετε με τα ζουμιά από το ψήσιμο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, πασπαλίζοντας με φύλλα μαϊντανού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα λαχανικά. Ανακατεύετε σε ένα άλλο δοχείο 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με το σκόρδο και περιχύνετε με το μίγμα τα λαχανικά.

Βήμα 2

Απλώνετε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλα και στρώνετε τα λαχανικά. Τα ψήνετε στο φούρνο στο γκριλ για 7 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά.

Βήμα 3

Τα βγάζετε από τον φούρνο, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε ένα μπολ. Περιχύνετε με τα ζουμιά από το ψήσιμο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, πασπαλίζοντας με φύλλα μαϊντανού.