thalassina-sto-karveli
clock icon
1:50'

Καρβέλι γεμιστό με ποικιλία θαλασσινών

Υλικά

  • 1 μεγάλο δίκιλο καρβέλι στρογγυλό
  • ½ κιλό καλαμαράκια φρέσκα
  • 1 χταπόδι του κιλού
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 10 γαρίδες μεγάλες
  • 10 καραβίδες
  • 1 μεγάλη σουπιά, καλά καθαρισμένη
  • ½ κιλό ψίχα από μύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τη σάλτσα

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 καρότο ξυσμένο στον τρίφτη
  • λίγο αλάτι

Ίσως ο πιο εντυπωσιακός τρόπος να σερβίρετε θαλασσινά. Οι πάντες θα ενθουσιαστούν στο οικογενειακό τραπέζι- ιδίως όσοι λατρεύουν τις «βούτες» στη σάλτσα.

Ετοιμάζετε τα θαλασσινά: Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια, καθώς και το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το ράμφος του. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
Φοράτε γάντια και κόβετε τη σουπιά σε κομμάτια, την τυλίγετε σε ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ατμίζετε την ψίχα από τα μύδια για 10 λεπτά σε καυτό νερό. Βράζετε τις καραβίδες και τις γαρίδες μαζί με λίγο νερό, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε.
Παίρνετε όλα τα μαγειρεμένα θαλασσινά, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα. Λιώνετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με τα σκόρδα, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ρίχνετε το μίγμα μέσα στα θαλασσινά. Ανακατεύετε κι αφήνετε να μαριναριστούν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, τη ρίγανη και το καρότο και τέλος λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας βελούδινος πολτός.
Παίρνετε το καρβέλι και κόβετε μια ροδέλα από την κόρα στο επάνω μέρος μέχρι να φανεί η ψίχα. Με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρείτε την περισσότερη ψίχα ούτως ώστε το καρβέλι να γίνει σαν μια μικρή σαλατιέρα. Το βάζετε στον φούρνο στους 180οC για 5-10 λεπτά περίπου, για μέχρι να φρυγανιστεί η ψίχα του.
Βγάζετε τα θαλασσινά από τη μαρινάδα τους και τα βάζετε μέσα στο καρβέλι. Σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει από δίπλα ώστε να παίρνει και να προσθέτει στο πιάτο του όση θέλει ο καθένας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα θαλασσινά: Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τη ραχοκοκαλιά και τα εντόσθια, καθώς και το χταπόδι από τα εντόσθια της κουκούλας και το ράμφος του. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό και ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Φοράτε γάντια και κόβετε τη σουπιά σε κομμάτια, την τυλίγετε σε ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ατμίζετε την ψίχα από τα μύδια για 10 λεπτά σε καυτό νερό. Βράζετε τις καραβίδες και τις γαρίδες μαζί με λίγο νερό, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε.

Βήμα 3

Παίρνετε όλα τα μαγειρεμένα θαλασσινά, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα. Λιώνετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι μαζί με τα σκόρδα, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ρίχνετε το μίγμα μέσα στα θαλασσινά. Ανακατεύετε κι αφήνετε να μαριναριστούν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, τη ρίγανη και το καρότο και τέλος λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας βελούδινος πολτός.

Βήμα 5

Παίρνετε το καρβέλι και κόβετε μια ροδέλα από την κόρα στο επάνω μέρος μέχρι να φανεί η ψίχα. Με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρείτε την περισσότερη ψίχα ούτως ώστε το καρβέλι να γίνει σαν μια μικρή σαλατιέρα. Το βάζετε στον φούρνο στους 180οC για 5-10 λεπτά περίπου, για μέχρι να φρυγανιστεί η ψίχα του.

Βήμα 6

Βγάζετε τα θαλασσινά από τη μαρινάδα τους και τα βάζετε μέσα στο καρβέλι. Σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει από δίπλα ώστε να παίρνει και να προσθέτει στο πιάτο του όση θέλει ο καθένας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb