zumaropita
clock icon
60'

Κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα από την Ήπειρο

Υλικά

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. καλαμποκάλευρο
  • 2 αβγά
  • 230γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100ml νερό
  • 250γρ. φέτα σκληρή, πικάντικη
  • 150γρ. βούτυρο, σε κομματάκια + λίγο επιπλέον
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί και ζαρκό στα ηπειρώτικα θα πει γυμνό. Και οι δύο λέξεις σημαίνουν αυτή τη χωρίς φύλλο πίτα που παίρνει τη γεύση της από τη φέτα και το καλής ποιότητας βούτυρο.

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί και το βάζετε να ζεσταθεί στον φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και το βούτυρο.
Ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη να διαλυθεί όλο το αλεύρι (αν θέλετε, το κοσκινίζετε πρώτα) και αλατίζετε με προσοχή γιατί και η φέτα είναι αλμυρή.
Ρίχνετε τον χυλό στο ζεστό ταψί, θρυμματίζετε από πάνω το τυρί και μοιράζετε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε την πίτα για 35-40 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Βουτυρώνετε καλά ένα ταψί και το βάζετε να ζεσταθεί στον φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις, για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά, εκτός από τη φέτα και το βούτυρο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε καλά με αβγοδάρτη να διαλυθεί όλο το αλεύρι (αν θέλετε, το κοσκινίζετε πρώτα) και αλατίζετε με προσοχή γιατί και η φέτα είναι αλμυρή.

Βήμα 3

Ρίχνετε τον χυλό στο ζεστό ταψί, θρυμματίζετε από πάνω το τυρί και μοιράζετε σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια του βουτύρου. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε την πίτα για 35-40 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.

Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση