keftedakia kotopoulou stam1 (1)
clock icon
60'

Κεφτεδάκια κοτόπουλου με γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας

Υλικά

    Για τα κεφτεδάκια

  • 500γρ. κιμά από στήθος ή μπούτι κοτόπουλου
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης χτυπημένη στο multi
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • λίγο αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι μικρό
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σπασμένο
  • μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο για το σερβίρισμα
  • Για το ρύζι

  • 2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 φλιτζάνια νερό καυτό
  • αλάτι

Μικρές πεντανόστιμες μπαλίτσες από κιμά κοτόπουλου μαγειρεύονται σε γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας και σερβίρονται ιδανικά με ρύζι μπασμάτι.

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε μέσα και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ μαζί με το κιμά του κοτόπουλου κι όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ζυμώνετε πολύ για καλά με το χέρι για 5 λεπτά.
Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα αραδιάζετε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και βάζετε στη φωτιά ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι να κάψει καλά.
Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο της σάλτσας και αραδιάζετε μέσα τα κεφτεδάκια. Τα ψήνετε ελαφρά και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τα όταν χρειαστεί. Τα βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κόλιανδρο. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι, τη σόγια σος και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφού πάρει μια βράση η σάλτσα, επιστρέφετε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε να γυαλίσει το ρύζι, προσθέτετε το καυτό νερό και ανάλογο αλάτι και βράζετε μέχρι το ρύζι να πιει όλο σχεδόν το νερό, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο 1-2 φορές. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε το ρύζι να ηρεμήσει και να πιει όλο το νερό του. Σερβίρετε σε πιάτα πρώτα το ρύζι και μετά τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό αν προτιμάτε.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε μέσα και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά με το ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ μαζί με το κιμά του κοτόπουλου κι όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ζυμώνετε πολύ για καλά με το χέρι για 5 λεπτά.

Βήμα 2

Πλάθετε το μίγμα του κιμά σε μπαλάκια μεγέθους καρυδιού και τα αραδιάζετε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και βάζετε στη φωτιά ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι να κάψει καλά.

Βήμα 3

Προσθέτετε λίγο από το ελαιόλαδο της σάλτσας και αραδιάζετε μέσα τα κεφτεδάκια. Τα ψήνετε ελαφρά και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τα όταν χρειαστεί. Τα βγάζετε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 4

Προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κόλιανδρο. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτετε την ντομάτα, το ξύσμα και το χυμό του πορτοκαλιού, το μέλι, τη σόγια σος και ανάλογο αλατοπίπερο. Αφού πάρει μια βράση η σάλτσα, επιστρέφετε στο τηγάνι τα κεφτεδάκια και βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το ρύζι: Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε να γυαλίσει το ρύζι, προσθέτετε το καυτό νερό και ανάλογο αλάτι και βράζετε μέχρι το ρύζι να πιει όλο σχεδόν το νερό, ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο 1-2 φορές. Τραβάτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε το ρύζι να ηρεμήσει και να πιει όλο το νερό του. Σερβίρετε σε πιάτα πρώτα το ρύζι και μετά τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα και λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό αν προτιμάτε.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή