klafouti

Υλικά

  • 600γρ. κεράσια (προτιμήστε σφιχτά, μαύρα κεράσια)
  • 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. αλεύρι ή αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα σε πούδρα
  • 3-4 αβγά
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 λοβό βανίλιας (ή εκχύλισμα βανίλιας)
  • αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)

Tips

  • Στην αυθεντική εκδοχή του κλαφουτί χρησιμοποιούνται τα κεράσια με το κουκούτσι τους, γιατί πιστεύεται, ότι είναι αυτά του δίνουν ξεχωριστό… αμυγδαλένιο άρωμα!
  • Για να βγάλετε τα κουκούτσια με ευκολία χρησιμοποιήστε το ειδικό εργαλείο αν και προτιμώ τον παλιό τρόπο με την φουρκέτα, γιατί έτσι χάνεται λιγότερη σάρκα φρούτου. Δοκιμάστε επίσης να μαρινάρετε τα ξεκουκουτσιασμένα κεράσια με λίγο Αμαρέττο ή Κιρς.
  • Μπορείτε να φτιάξετε κλαφουτί με βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα ή φράουλες. Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα των αβγών μερικά κομματάκια σοκολάτας κουβερτούρας, ενώ αντί για ταρτιέρα μπορείτε να μοιράστε το μίγμα σε 6 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια, δημιουργώντας μάφιν.

Ένα πολυταξιδεμένο γλυκό που ξεκίνησε από τη γαλλική επαρχία της Λιμουζίν το 19ο αιώνα και κατέκτησε όλο τον κόσμο με το παράξενο όνομα Clafoutis (κλαφουτί). Γευστικά μοιάζει με φρουτένιο ζουμερό κέικ με κεράσια.

Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από το κοτσανάκι τους κι αν θέλετε, βγάζετε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια, την κόβετε κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι και 'ξύνετε' τα σποράκια σε ένα μικρό μπολάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24- 26εκ.
Αραδιάζετε μέσα στην ταρτιέρα τα κεράσια -με ή χωρίς κουκούτσι- και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι ή την πούδρα των αμυγδάλων, το γάλα και τα σποράκια ή το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά με αβγοδάρτη.
Βγάζετε τα κεράσια από το φούρνο και τα περιχύνετε με το μίγμα που ετοιμάσατε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το φιλέ αμύγδαλου και βάζετε ξανά την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε το κλαφουτί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και όταν βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή.
Αφήνετε το κλαφουτί να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρετε χλιαρό, συνοδεύοντας αν θέλετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί ή γιαούρτι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τα κεράσια, τα καθαρίζετε από το κοτσανάκι τους κι αν θέλετε, βγάζετε τα κουκούτσια. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια βανίλια, την κόβετε κατά μήκος με κοφτερό μαχαιράκι και 'ξύνετε' τα σποράκια σε ένα μικρό μπολάκι.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά μιας φόρμας για τάρτες με διάμετρο 24- 26εκ.

Βήμα 3

Αραδιάζετε μέσα στην ταρτιέρα τα κεράσια -με ή χωρίς κουκούτσι- και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη. Τα ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ρίχνετε σε ένα μπολ τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι ή την πούδρα των αμυγδάλων, το γάλα και τα σποράκια ή το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάτε καλά με αβγοδάρτη.

Βήμα 5

Βγάζετε τα κεράσια από το φούρνο και τα περιχύνετε με το μίγμα που ετοιμάσατε. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το φιλέ αμύγδαλου και βάζετε ξανά την ταρτιέρα στο φούρνο. Ψήνετε το κλαφουτί στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και όταν βυθίσετε τη λάμα ενός μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή.

Βήμα 6

Αφήνετε το κλαφουτί να κρυώσει ελαφρά και το σερβίρετε χλιαρό, συνοδεύοντας αν θέλετε με μια μπάλα παγωτό βανίλια, φρεσκοχτυπημένη σαντιγί ή γιαούρτι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb