kothropita
clock icon
2:30'

Κοθρόπιτα

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • νερό όσο πάρει
  • Για το κρέας

  • 1.200γρ. κατσίκι ή αρνί, με κόκαλο
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 καρότο
  • 1 κλωναράκι σέλερι
  • 2 γαρίφαλα
  • Για τη γέμιση

  • 500γρ. ρύζι καρολίνα ή κίτρινο
  • 100γρ. βούτυρο, σε κομματάκια

Με μια πρώτη ματιά σε ξεγελάει για ανοιχτή ρυζόπιτα, όμως το μυστικό της κρύβεται στον κόθρο, στο στεφάνι του ζυμαριού που την περικλείει και κρύβει το βραστό κρέας που στον ζωμό του έβρασε το ρύζι. Από τις πιο ιδιαίτερες γιαννιώτικες πίτες.

Ξεκινάτε πρώτα με τη ζύμη, για να την αφήσετε να ξεκουραστεί: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, εξαρτάται από την υγρασία). Τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας ή μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Για το κρέας: Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάζετε το κρέας να βράσει σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα όποτε χρειάζεται. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζετε το κρέας και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, σουρώνετε τον ζωμό και τον φυλάτε. Θα χρειαστείτε 6 φλιτζάνια ζωμό. Συμπληρώνετε με νερό αν δεν σας φτάσει η ποσότητα που κρατήσατε.
Πλένετε και σκουπίζετε την ίδια κατσαρόλα. Τη βάζετε σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κόβετε το κρέας σε μικρές μπουκιές και το σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι, για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνοντας το κρέας να κρυώσει.
Ξεπλένετε το ρύζι και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με λίγο από τον ζωμό που κρατήσατε (ίσα να το σκεπάζει), μέχρι να ανοίξετε τη ζύμη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Χωρίζετε το ζυμάρι σε τέσσερις μικρές μπάλες. Με πλάστη και σε αλευρωμένη επιφάνεια τις ανοίγετε σε φύλλα μεγαλύτερα σε διάσταση από τον πάτο του ταψιού σας. Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στρώνετε ένα-ένα τα 4 φύλλα που ανοίξατε λαδώνοντάς τα, χωρίς να κόψετε τις άκρες που προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους. Στρώνετε το ρύζι σε όλο το ταψί και τοποθετείτε το κρέας στις άκρες τους σκεύους περιμετρικά. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα και κλείνετε το κρέας σε κόθρο.
Περιχύνετε την πίτα με τον υπόλοιπο ζωμό (με κουτάλα), σκορπάτε τα κομματάκια του βούτυρου και ψήνετε την πίτα για 50 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου. Τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεκινάτε πρώτα με τη ζύμη, για να την αφήσετε να ξεκουραστεί: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στο χέρι (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι, εξαρτάται από την υγρασία). Τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας ή μεμβράνη και την αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Βήμα 2

Για το κρέας: Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και βάζετε το κρέας να βράσει σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα όποτε χρειάζεται. Κατόπιν, ρίχνετε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζετε το κρέας και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, σουρώνετε τον ζωμό και τον φυλάτε. Θα χρειαστείτε 6 φλιτζάνια ζωμό. Συμπληρώνετε με νερό αν δεν σας φτάσει η ποσότητα που κρατήσατε.

Βήμα 3

Πλένετε και σκουπίζετε την ίδια κατσαρόλα. Τη βάζετε σε δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Κόβετε το κρέας σε μικρές μπουκιές και το σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι, για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνοντας το κρέας να κρυώσει.

Βήμα 4

Ξεπλένετε το ρύζι και το ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με λίγο από τον ζωμό που κρατήσατε (ίσα να το σκεπάζει), μέχρι να ανοίξετε τη ζύμη.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις. Χωρίζετε το ζυμάρι σε τέσσερις μικρές μπάλες. Με πλάστη και σε αλευρωμένη επιφάνεια τις ανοίγετε σε φύλλα μεγαλύτερα σε διάσταση από τον πάτο του ταψιού σας. Βουτυρώνετε καλά το ταψί και στρώνετε ένα-ένα τα 4 φύλλα που ανοίξατε λαδώνοντάς τα, χωρίς να κόψετε τις άκρες που προεξέχουν από τα πλαϊνά του σκεύους. Στρώνετε το ρύζι σε όλο το ταψί και τοποθετείτε το κρέας στις άκρες τους σκεύους περιμετρικά. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα και κλείνετε το κρέας σε κόθρο.

Βήμα 6

Περιχύνετε την πίτα με τον υπόλοιπο ζωμό (με κουτάλα), σκορπάτε τα κομματάκια του βούτυρου και ψήνετε την πίτα για 50 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου. Τη βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να γίνει χλιαρή, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: studiom.com - Food Styling: Κ. Λυκουρέση