kolokutha-3
clock icon
1:50'

Κολοκύθα γεμιστή με κιμά, ρύζι και μυρωδικά

Υλικά

  • 1 ολόκληρη κολοκύθα, κατά προτίμηση στρογγυλή
  • 1 κoυτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 350γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 140γρ. ρύζι γλασέ
  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 500ml ζωμό κρέατος φρέσκο ή έτοιμο
  • 50γρ. κορινθιακή σταφίδα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 80γρ. γραβιέρα πικάντικη, τριμμένη

Εύκολη, γρήγορη και φθινοπωρινή. Γεμιστή κολοκύθα με κιμά, ρύζι, σταφίδες και τριμμένη γραβιέρα από πάνω που λιώνει στο φούρνο σε ένα απολαυστικό πιάτο για όλη την οικογένεια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Πλένετε καλά την κολοκύθα, κόβετε το πάνω μέρος (καπάκι) και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τους σπόρους. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά την κολοκύθα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Την τοποθετείτε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και την ψήνετε για 40 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το καρότο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.
Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τον ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτετε τη σταφίδα και τα μυρωδικά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Βγάζετε την κολοκύθα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζετε με προσοχή. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί. Τη σερβίρετε αμέσως.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Πλένετε καλά την κολοκύθα, κόβετε το πάνω μέρος (καπάκι) και με ένα κουτάλι αφαιρείτε τους σπόρους. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά την κολοκύθα και ραντίζετε με το ελαιόλαδο. Την τοποθετείτε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με το κομμένο μέρος προς τα κάτω και την ψήνετε για 40 λεπτά. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το καρότο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνετε το ρύζι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τον ζωμό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προσθέτετε τη σταφίδα και τα μυρωδικά και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βήμα 4

Βγάζετε την κολοκύθα από τον φούρνο και την αναποδογυρίζετε με προσοχή. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσει το τυρί. Τη σερβίρετε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M