tigania
clock icon
40'

Κοτόπουλο τηγανιά με καπνιστή γαλοπούλα και γραβιέρα Κρήτης

Υλικά

  • 800γρ. κοτόπουλο μπούτι φιλέτο, σε μπουκιές
  • 8 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 10-12 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 σφηνοπότηρο ξίδι
  • 1 σφηνοπότηρο πετιμέζι
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Απολαυστική τηγανιά κοτόπουλου, που συνοδεύει ιδανικά το κρασί αλλά και τη μπίρα.

Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο και λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και αφήνετε το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα.
Βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κοτόπουλο στο καυτό τηγάνι και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά.
Προσθέτετε στο τηγάνι τη γαλοπούλα και ανακατεύετε για λίγο. Ύστερα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και συνεχίζετε να σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί, για 2 λεπτά επιπλέον, ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το δεντρολίβανο και σβήνετε με το ξίδι και το πετιμέζι. Μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτετε στο τηγάνι τους κύβους της γραβιέρας και το τραβάτε από τη φωτιά.
Σερβίρετε αμέσως σε πιατάκια μαζί με καλό ψωμί και πατατοσαλάτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο και λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε και αφήνετε το κοτόπουλο στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα.

Βήμα 2

Βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνετε το κοτόπουλο στο καυτό τηγάνι και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει πολύ καλά, πρώτα από τη μία και ύστερα από την άλλη πλευρά.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο τηγάνι τη γαλοπούλα και ανακατεύετε για λίγο. Ύστερα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα ντοματίνια και συνεχίζετε να σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί, για 2 λεπτά επιπλέον, ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Βήμα 4

Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε το κοτόπουλο με το δεντρολίβανο και σβήνετε με το ξίδι και το πετιμέζι. Μαγειρεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και τα τελευταία 2 λεπτά προσθέτετε στο τηγάνι τους κύβους της γραβιέρας και το τραβάτε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Σερβίρετε αμέσως σε πιατάκια μαζί με καλό ψωμί και πατατοσαλάτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή