creme catalana exo
clock icon
40'

Κρέμα καταλάνα

Υλικά

  • 1 λίτρο κρέμα γάλακτος ή 400ml κρέμα γάλακτος και 400ml γάλα πλήρες (εγώ έτσι τη φτιάχνω)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • τη φλούδα από ένα λεμόνι
  • 6 κρόκους αβγών
  • 2 κουτ. σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη γεμάτες

Tips

  • Είναι σημαντικό να κάνετε την καραμέλα την τελευταία στιγμή. Αν την κάνετε νωρίτερα και αφήσετε τις κρέμες στο ψυγείο, η καραμέλα θα λιώσει και η κρέμα σας θα βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε ένα αραιό σιρόπι καραμέλας, πράγμα που δεν το θέλουμε.

Μια κρέμα ισπανικής προέλευσης, αξεπέραστη σε γεύση και φινέτσα.

Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα (αν χρησιμοποιήσετε και τα δύο), τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση.
Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να απορροφήσει τα αρώματα.
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.
Ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.
Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν σβόλους, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Μοιράζετε την κρέμα σε 8-10 ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ραμεκέν). Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε τις κρέμες σας!
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος με το γάλα (αν χρησιμοποιήσετε και τα δύο), τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο της κανέλας. Βάζετε το κατσαρολάκι στη φωτιά να πάρει βράση.

Βήμα 2

Το τραβάτε από τη φωτιά κι αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και να απορροφήσει τα αρώματα.

Βήμα 3

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Τα περιχύνετε με την αρωματισμένη κρέμα.

Βήμα 4

Ρίχνετε το μίγμα ξανά στο κατσαρολάκι και το βάζετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα.

Βήμα 5

Περνάτε την κρέμα από σουρωτήρι για να συγκρατήσει τυχόν σβόλους, τη φλούδα του λεμονιού και την κανέλα. Μοιράζετε την κρέμα σε 8-10 ατομικά πυρίμαχα σκεύη (ραμεκέν). Αφήνετε να κρυώσουν εντελώς οι κρέμες πριν τις βάλετε στο ψυγείο για να παγώσουν καλά.

Βήμα 6

Όταν θέλετε να σερβίρετε, μοιράζετε πάνω τους ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά τους από μια γερή κουταλιά σούπας ζάχαρη και την καίτε με φλόγιστρο να καραμελώσει. Ύστερα αφήνετε να κρυώσει εντελώς και να γίνει σαν τζάμι. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σερβίρετε τις κρέμες σας!

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey