KREMA PORTOKALIOY
clock icon
55'

Κρέμα πορτοκαλιού με σορμπέ καρότου

Υλικά

    Για το σορμπέ

  • 2/3 φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού (150ml)
  • 1 κιλό καρότα
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 4½ κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 7 κουτ. σούπας λικέρ Cointreau ή Grand Marnier ή άλλο λικέρ πορτοκαλιού
  • Για την κρέμα

  • 300γρ. κρεμώδες τυρί (μασκαρπόνε ή Philadelphia)
  • 450γρ. ανθότυρο
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 150ml χυμό πορτοκαλιού
  • 5 φύλλα ζελατίνας

Ένα ιδιαίτερο γλυκό με αρώματα πορτοκαλιού που κλείνει ιδανικά κάθε γεύμα και σίγουρα θα λατρέψετε!

Καθαρίζετε τα καρότα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 20 λεπτά σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε (κρατάτε το υγρό που έβρασαν) και τα πολτοποιείτε. Τα αφήνετε στην άκρη.
Βάζετε δύο ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα καρότα σε βαρύ τηγάνι, προσθέτετε τη ζάχαρη και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε χωρίς να ανακατέψετε για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε στο σιρόπι τον πολτό των καρότων, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Τα ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσουν.
Μεταφέρετε το μίγμα σ’ ένα δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Το αφήνετε να παγώσει. Κάθε τόσο το αφρατεύετε μ’ ένα πιρούνι.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ την κρέμα: Μουσκεύετε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό για 15 λεπτά.
Λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο και ανακατεύετε το κρεμώδες τυρί και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού. Στύβετε τη ζελατίνα και τη διαλύετε μέσα στο χυμό. Τον προσθέτετε στο μίγμα των τυριών και ανακατεύετε καλά.
Μοιράζετε το μίγμα στα ποτήρια και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, δηλαδή μέχρι να πήξει η κρέμα. Σερβίρετε στα ποτήρια, βάζοντας πάνω από την κρέμα μπάλες από σορμπέ καρότου χρησιμοποιώντας κουτάλι ή το σκουπ παγωτού. Πριν σερβίρετε, περιχύνετε με λίγο ακόμα λικέρ.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα καρότα, τα κόβετε σε ροδέλες και τα βράζετε για 20 λεπτά σε νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε (κρατάτε το υγρό που έβρασαν) και τα πολτοποιείτε. Τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάζετε δύο ποτήρια από το νερό που έβρασαν τα καρότα σε βαρύ τηγάνι, προσθέτετε τη ζάχαρη και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Δυναμώνετε τη φωτιά και βράζετε χωρίς να ανακατέψετε για 2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Προσθέτετε στο σιρόπι τον πολτό των καρότων, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Τα ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Μεταφέρετε το μίγμα σ’ ένα δοχείο και το βάζετε στην κατάψυξη. Το αφήνετε να παγώσει. Κάθε τόσο το αφρατεύετε μ’ ένα πιρούνι.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε στο μεταξύ την κρέμα: Μουσκεύετε τα φύλλα της ζελατίνας σε λίγο κρύο νερό για 15 λεπτά.

Βήμα 6

Λιώνετε με πιρούνι το ανθότυρο και ανακατεύετε το κρεμώδες τυρί και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε ελαφρά το χυμό πορτοκαλιού. Στύβετε τη ζελατίνα και τη διαλύετε μέσα στο χυμό. Τον προσθέτετε στο μίγμα των τυριών και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 7

Μοιράζετε το μίγμα στα ποτήρια και τα βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, δηλαδή μέχρι να πήξει η κρέμα. Σερβίρετε στα ποτήρια, βάζοντας πάνω από την κρέμα μπάλες από σορμπέ καρότου χρησιμοποιώντας κουτάλι ή το σκουπ παγωτού. Πριν σερβίρετε, περιχύνετε με λίγο ακόμα λικέρ.

Βήμα 8

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb