krepes-me-karamelomena-mila
clock icon
45'

Κρέπες με γέμιση από καραμελωμένα μήλα, μπισκότο και σοκολάτα

Υλικά

    Για τις κρέπες

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σπορέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγο βούτυρο για το τηγάνι
  • Για τη γέμιση

  • 4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 6 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • λίγη κανέλα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι μπισκότο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας
  • Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • σιρόπι καραμέλα

Αυτές οι λαχταριστές κρέπες με καραμελωμένα μήλα θα γίνουν το αγαπημένο σας φθινοπωρινό γλύκισμα.

Μέσα σε μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Διατηρείτε τις κρέπες ζεστές.

Για τα μήλα: Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε πρώτα το βούτυρο να λιώσει και μετά τα μήλα. Σοτάρετε ανακινώντας συχνά το τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Πασπαλίζετε τότε με την κανέλα και τη ζάχαρη και μαγειρεύετε κουνώντας το τηγάνι συχνά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει χρώμα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Τοποθετείτε μία κρέπα σε ένα πιάτο, απλώνετε στη μισή επιφάνειά της μια στρώση με καραμελωμένα μήλα χλιαρά, πασπαλίζετε με σταγόνες σοκολάτας πρώτα (για να λιώσουν λίγο), μετά με μπισκότα και διπλώνετε την κρέπα δύο φορές, δημιουργώντας ένα μαντηλάκι.

Σερβίρετε την κρέπα μαζί με μία μπάλα παγωτό. Περιχύνετε και το παγωτό και την κρέπα με σιρόπι καραμέλας και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μέσα σε μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα, το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι (διαμέτρου 20εκ.) και το αλείφετε με μισό κουταλάκι του γλυκού βούτυρο. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε λίγο από το μίγμα της κρέπας και, κουνώντας το τηγάνι κυκλικά, το αναγκάζετε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πάτο του σε μια λεπτή στρώση. Όταν ψηθεί η κρέπα από τη μία πλευρά και ροδίσει ελαφρά, τη γυρίζετε με πλαστική σπάτουλα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Την αδειάζετε σε ένα πιάτο. Συνεχίζετε τη διαδικασία, αραδιάζοντας τις κρέπες που ψήνετε τη μία πάνω στην άλλη, βουτυρώνοντας κάθε φορά ελαφρά το τηγάνι σας και μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Διατηρείτε τις κρέπες ζεστές.

Βήμα 3

Για τα μήλα: Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνετε πρώτα το βούτυρο να λιώσει και μετά τα μήλα. Σοτάρετε ανακινώντας συχνά το τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Πασπαλίζετε τότε με την κανέλα και τη ζάχαρη και μαγειρεύετε κουνώντας το τηγάνι συχνά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει χρώμα. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Βήμα 4

Τοποθετείτε μία κρέπα σε ένα πιάτο, απλώνετε στη μισή επιφάνειά της μια στρώση με καραμελωμένα μήλα χλιαρά, πασπαλίζετε με σταγόνες σοκολάτας πρώτα (για να λιώσουν λίγο), μετά με μπισκότα και διπλώνετε την κρέπα δύο φορές, δημιουργώντας ένα μαντηλάκι.

Βήμα 5

Σερβίρετε την κρέπα μαζί με μία μπάλα παγωτό. Περιχύνετε και το παγωτό και την κρέπα με σιρόπι καραμέλας και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή