kreatopita
clock icon
1:15'

Κρεατόπιτα με αρνί πασχαλινό

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κουρού
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό αρνί και κατσίκι ψημένα, σε κομματάκια
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. κασέρι παλαιωμένο, τριμμένο
  • 200γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 200γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 500γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Μια νόστιμη πίτα που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το ψητό κρέας που περισσεύει από το πασχαλινό τραπέζι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρέας, τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανακατεύετε για 1 λεπτό.
Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με τα τυριά και το γιαούρτι να ομογενοποιηθούν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180oC. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε ένα-ένα τα μισά φύλλα κουρού, λαδώνοντάς τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά τους σκεύους. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνετε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος.
Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά σε ρόμβους και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρέας, τον άνηθο, τον μαϊντανό και ανακατεύετε για 1 λεπτό.

Βήμα 2

Μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ και το ανακατεύετε με τα τυριά και το γιαούρτι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180oC. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και στρώνετε ένα-ένα τα μισά φύλλα κουρού, λαδώνοντάς τα και αφήνοντας να προεξέχουν από τα πλαϊνά τους σκεύους. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα και φέρνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο και κλείνετε την πίτα γυρίζοντας τα φύλλα προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ο κλασικός κόθρος.

Βήμα 4

Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά σε ρόμβους και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση