kremmidotartakia-anoigma
clock icon
60'

Κρεμμυδοταρτάκια με τυρί

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 50ml γάλα
  • 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή ή θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 1 αβγό καλά χτυπημένο με 1 φλιτζάνι τυροβολιά (μαλακό τυρί από τη Μύκονο) ή μυζήθρα ξινή ή στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Νάξου ή Πάρου χοντροτριμμένη
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σερβίρονται ως πρώτο ή ως κύριο πιάτο που θα συνοδεύσετε με σαλάτα εποχής. Αν θέλετε, φτιάχνετε μια μεγαλύτερη τάρτα που θα ψήσετε σε ένα στρογγυλό ταψάκι (ή ταρτιέρα), με διάμετρο 26εκ.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Για να ετοιμάσετε τη ζύμη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα τρίβετε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να ετοιμάσετε μια ψιχουλιαστή ζύμη.
Προσθέτετε σταδιακά το γάλα, το αβγό, τη ρίγανη ή το θυμάρι και συνεχίζετε να δουλεύετε το ψιχουλιαστό μίγμα με τα χέρια για 1-2 λεπτά το πολύ, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή και λεία ζύμη, χωρίς να το παρακάνετε, γιατί θα ζεσταθεί από τη θερμοκρασία των χεριών και θα κολλάει.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγετε σε μεγάλο λεπτό φύλλο πάχους έως 0,5εκ. το πολύ. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ (ή με το στόμιο ενός ποτηριού ή φλιτζανιού) κόβετε 12 δισκάκια ζύμης. Αν η ζύμη δεν φτάνει για τόσα, ζυμώνετε πάλι τα περισσεύματα της και την ανοίγετε ξανά, κόβοντας στη συνέχεια ένα δύο δισκάκια ακόμα μέχρι να φτιάξετε όσα χρειάζεστε.
Αν έχετε ατομικά φορμάκια για ταρτάκια τα λαδώνετε ελαφρώς και στρώνετε εκεί τα δισκάκια ζύμης. Αν δεν έχετε φορμάκια, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια ανασηκώνετε ελαφρώς τη ζύμη γύρω γύρω σαν στεφάνι, για να συγκρατηθεί η γέμιση.
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε το μίγμα αβγού και τυριού ή γιαουρτιού και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μοιράζετε κουταλιές από το μίγμα στα δισκάκια ζύμης και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα αλατοπίπερο.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα ταρτάκια για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση, να αποκτήσει λεπτή και γυαλιστερή χρυσαφένια κρούστα και να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χλιαρά.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνετε το μεγάλο ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 2

Για να ετοιμάσετε τη ζύμη βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα τρίβετε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να ετοιμάσετε μια ψιχουλιαστή ζύμη.

Βήμα 3

Προσθέτετε σταδιακά το γάλα, το αβγό, τη ρίγανη ή το θυμάρι και συνεχίζετε να δουλεύετε το ψιχουλιαστό μίγμα με τα χέρια για 1-2 λεπτά το πολύ, μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή και λεία ζύμη, χωρίς να το παρακάνετε, γιατί θα ζεσταθεί από τη θερμοκρασία των χεριών και θα κολλάει.

Βήμα 4

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγετε σε μεγάλο λεπτό φύλλο πάχους έως 0,5εκ. το πολύ. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ (ή με το στόμιο ενός ποτηριού ή φλιτζανιού) κόβετε 12 δισκάκια ζύμης. Αν η ζύμη δεν φτάνει για τόσα, ζυμώνετε πάλι τα περισσεύματα της και την ανοίγετε ξανά, κόβοντας στη συνέχεια ένα δύο δισκάκια ακόμα μέχρι να φτιάξετε όσα χρειάζεστε.

Βήμα 5

Αν έχετε ατομικά φορμάκια για ταρτάκια τα λαδώνετε ελαφρώς και στρώνετε εκεί τα δισκάκια ζύμης. Αν δεν έχετε φορμάκια, ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή της ταρτιέρας που θα χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια ανασηκώνετε ελαφρώς τη ζύμη γύρω γύρω σαν στεφάνι, για να συγκρατηθεί η γέμιση.

Βήμα 6

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζετε το μίγμα αβγού και τυριού ή γιαουρτιού και προσθέτετε το τριμμένο τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Μοιράζετε κουταλιές από το μίγμα στα δισκάκια ζύμης και πασπαλίζετε με λίγο ακόμα αλατοπίπερο.

Βήμα 7

Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα ταρτάκια για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση, να αποκτήσει λεπτή και γυαλιστερή χρυσαφένια κρούστα και να ροδίσει η ζύμη. Τα σερβίρετε χλιαρά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή