mpananes varkes-anoigma
clock icon
20'

Κρητικές μπανάνες με γαρίδες και απάκι ψημένες στη φλούδα τους

Υλικά

  • 2 κρητικές μπανάνες ολόκληρες
  • 80 γρ. ψίχα μπανάνας
  • 5 γρ. κόκκινη πιπεριά τσίλι
  • 4 γαρίδες μεγάλες καθαρισμένες, σε χοντρούς κύβους
  • 35 γρ. κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ.σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. χυμό λάιμ
  • 1 γρ. θαλασσινό αλάτι
  • 80 γρ. απάκι, σε μικρούς κύβους
  • ε.π. ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
  • σπάγκος μαγειρικής για τύλιγμα

Από το φυτό της μπανανιάς μπορούμε να δημιουργήσουμε γεύση με τα φύλλα της που δημιουργούνται ως λαδόκολλα, δίνοντας μια φρέσκια και γλυκιά γεύση στο κρέας ή το ψάρι μας. Η φλούδα της μπανάνας δίνει μια φρουτένια γλυκύτητα ειδικά όταν τυλίξει τις γαρίδες μας.

Στις 2 μπανάνες κάνουμε μια εγκάρσια τομή με προσοχή να μην τις τσακίσουμε και με ένα κουταλάκι του γλυκού σιγά-σιγά τις αδειάζουμε και κρατάμε το βρώσιμο μέρος όπως και τις άδειες φλούδες.
Στη συνέχεια τοποθετούμετην ψίχα και όλα μας τα υλικά μέσα σε μια μπασίνα, τα ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε προσεκτικά τη γέμιση μέσα στις φλούδες. Τις δένουμε με σπάγκο σε τρία σημεία και τις ψήνουμε για 5΄ από τη μια πλευρά και 5΄ από την άλλη σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.
Σερβίρουμε κόβοντας τον σπάγκο και βάζοντας τις μπανάνες ανοιχτές σαν βάρκες σε ένα πιάτο. Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Στις 2 μπανάνες κάνουμε μια εγκάρσια τομή με προσοχή να μην τις τσακίσουμε και με ένα κουταλάκι του γλυκού σιγά-σιγά τις αδειάζουμε και κρατάμε το βρώσιμο μέρος όπως και τις άδειες φλούδες.

Βήμα 2

Στη συνέχεια τοποθετούμετην ψίχα και όλα μας τα υλικά μέσα σε μια μπασίνα, τα ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε προσεκτικά τη γέμιση μέσα στις φλούδες. Τις δένουμε με σπάγκο σε τρία σημεία και τις ψήνουμε για 5΄ από τη μια πλευρά και 5΄ από την άλλη σε καλά ζεσταμένο αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία.

Βήμα 3

Σερβίρουμε κόβοντας τον σπάγκο και βάζοντας τις μπανάνες ανοιχτές σαν βάρκες σε ένα πιάτο. Γαρνίρουμε με ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος