manestra-me-kima-anoigma
clock icon
1:5'

Κριθαράκι με κιμά, σταφίδες και κουκουνάρια

Υλικά

  • 400γρ. κριθαράκι (μέτριο)
  • 600γρ. κιμά
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες μικρές, μουλιασμένες σε ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορους
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 φλιτζάνι πηχτό χυμό ντομάτας
  • 250ml ζωμό από κρέας ή λαχανικά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • τυρί τριμμένο για το γαρνίρισμα

Τα μακαρόνια με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων. Σε μια λαχταριστή παραλλαγή του γνωστού πιάτο αντικαθιστάτε τα σπαγγέτι με κριθαράκι και προσθέτετε σταφίδες και κουκουνάρι για ακόμη πιο νόστιμη γεύση.

Βάζετε τον κιμά όπως είναι σε κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και το σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε το χυμό της ντομάτας, την κανέλα, τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει.
Βράζετε το κριθαράκι στο ζωμό για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλετε) μέχρι να πιει τα υγρά και το προσθέτετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του κιμά. Ανακατεύετε καλά.
Λιώνετε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και σοτάρετε τους κουκουναρόσπορους μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο τηγάνι, ανακατεύοντας να καλυφθούν με το βούτυρο.
Προσθέτετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο κριθαράκι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τον κιμά όπως είναι σε κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά και τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να βγάλει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως.

Βήμα 2

Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας και το σβήνετε με το κρασί.

Βήμα 3

Προσθέτετε το χυμό της ντομάτας, την κανέλα, τον κόλιανδρο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει.

Βήμα 4

Βράζετε το κριθαράκι στο ζωμό για 8-10 λεπτά (ανάλογα με το πόσο ψημένο το θέλετε) μέχρι να πιει τα υγρά και το προσθέτετε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα του κιμά. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Λιώνετε το βούτυρο σε μικρό τηγάνι και σοτάρετε τους κουκουναρόσπορους μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες και τις προσθέτετε στο τηγάνι, ανακατεύοντας να καλυφθούν με το βούτυρο.

Βήμα 6

Προσθέτετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο κριθαράκι και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί.