kritharaki-me-tomata
clock icon
1:10'

Κριθαράκι με ντομάτα και χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά

    Για το γιουβέτσι

  • 1½ φλιτζάνι Κριθαράκι Χονδρό ΟΜΙΚΡΟΝ
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, καυτό
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες κορινθιακές
  • 50γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 30ml ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο με πράσο, σε ροδέλες
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο) σε λεπτές ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας Τοματοπολτό Διπλής Συμπύκνωσης ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 500ml ζωμό λαχανικών, καυτό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ξεχάστε το γιουβέτσι με μοσχαράκι και φτιάξτε εύκολα και σαφώς πιο γρήγορα, το πιο νόστιμο πιάτο ζυμαρικών με κριθαράκι ΟΜΙΚΡΟΝ και χωριάτικο λουκάνικο, που θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του.

Διαλύετε στον καυτό ζωμό τον Τοματοπολτό Διπλής Συμπύκνωσης.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το λουκάνικο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό με τον πελτέ.
Προσθέτετε το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC.
Για το κριθαράκι: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι για 2 λεπτά μέχρι να λαδωθεί καλά αλλά όχι να ροδίσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και κρατάτε το κριθαράκι στην άκρη. Σε ένα ταψί ρίχνετε το Κριθαράκι και το ζωμό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί το κριθαράκι ομοιόμορφα στο ταψί.
Το ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι το Κριθαράκι να πιει το περισσότερο ζουμί, να μαλακώσει και να μελώσει. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες Το φαγητό, ωστόσο, πρέπει να παραμείνει αρκετά ζουμερό γιατί, από τη στιγμή που θα το βγάλετε από τον φούρνο και όσο κρυώνει, συνεχίζει να πήζει. Το σερβίρετε ζεστό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε στον καυτό ζωμό τον Τοματοπολτό Διπλής Συμπύκνωσης.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το λουκάνικο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Σβήνετε με το κρασί, μαγειρεύετε για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνετε τον ζωμό με τον πελτέ.

Βήμα 3

Προσθέτετε το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC.

Βήμα 4

Για το κριθαράκι: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι για 2 λεπτά μέχρι να λαδωθεί καλά αλλά όχι να ροδίσει. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και κρατάτε το κριθαράκι στην άκρη. Σε ένα ταψί ρίχνετε το Κριθαράκι και το ζωμό, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να απλωθεί το κριθαράκι ομοιόμορφα στο ταψί.

Βήμα 5

Το ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι το Κριθαράκι να πιει το περισσότερο ζουμί, να μαλακώσει και να μελώσει. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτετε το κουκουνάρι και τις σταφίδες Το φαγητό, ωστόσο, πρέπει να παραμείνει αρκετά ζουμερό γιατί, από τη στιγμή που θα το βγάλετε από τον φούρνο και όσο κρυώνει, συνεχίζει να πήζει. Το σερβίρετε ζεστό.