kokoras me zumarika
clock icon
1:45'

Κόκορας με ζυμαρικά

Υλικά

  • 1 κόκορας σε μερίδες
  • 1 πακέτο κοντά ζυμαρικά της επιλογής σας ή χυλοπίτες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
  • αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ξερό κρητικό ανθότυρο ή μυζήθρα για το σερβίρισμα
  • λίγο αλεύρι για το αλεύρωμα του κόκορα

Ο κόκορας με χυλοπίτες είναι από τις πιο κλασικές ελληνικές συνταγές και αρέσει πολύ σε όλη την οικογένεια. Βέβαια, αν δεν έχετε χυλοπίτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κοντό ζυμαρικό προτιμάτε.

Σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τις μερίδες του κόκορα, αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε ελαφρά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κομμάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη, προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα ξανά τον κόκορα, τα γυρίζετε για λίγο μαζί και σβήνετε με το κονιάκ και το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε τα μπαχάρια, την κανέλα, τη δάφνη, την ντομάτα και τον πελτέ της ντομάτας, το χυμό του πορτοκαλιού και την πορτοκαλόκουπα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά με την κατσαρόλα σκεπασμένη μέχρι να ψηθεί ο κόκορας.

Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του φαγητού. Αφαιρείτε τα κομμάτια του κόκορα από την κατσαρόλα και μέρος της σάλτσας του φαγητού (πετάτε την πορτοκαλόκουπα) και τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα.

Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, 5 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Ύστερα τα παίρνετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε στη σάλτσα χωρίς να τα παραστραγγίσετε. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση μαζί με τη σάλτσα.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο ανθότυρο ή μυζήθρα. Προσθέτετε από πάνω τα κομμάτια του κόκορα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τις μερίδες του κόκορα, αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε ελαφρά.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζετε τα κομμάτια του κόκορα από όλες τις πλευρές. Βγάζετε τα κομμάτια στην άκρη, προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό.

Βήμα 3

Ρίχνετε στην κατσαρόλα ξανά τον κόκορα, τα γυρίζετε για λίγο μαζί και σβήνετε με το κονιάκ και το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε τα μπαχάρια, την κανέλα, τη δάφνη, την ντομάτα και τον πελτέ της ντομάτας, το χυμό του πορτοκαλιού και την πορτοκαλόκουπα. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά με την κατσαρόλα σκεπασμένη μέχρι να ψηθεί ο κόκορας.

Βήμα 4

Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να μελώσει η σάλτσα του φαγητού. Αφαιρείτε τα κομμάτια του κόκορα από την κατσαρόλα και μέρος της σάλτσας του φαγητού (πετάτε την πορτοκαλόκουπα) και τα διατηρείτε ζεστά σε πιατέλα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, 5 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Ύστερα τα παίρνετε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνετε στη σάλτσα χωρίς να τα παραστραγγίσετε. Ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση μαζί με τη σάλτσα.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε με μπόλικο τριμμένο ανθότυρο ή μυζήθρα. Προσθέτετε από πάνω τα κομμάτια του κόκορα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή