lavraki
clock icon
25'

Λαβράκι μαριναρισμένο με ούζο και χάχλες γεμιστές

Υλικά

    Για το λαβράκι

  • 300γρ. λαβράκι φιλεταρισμένο, χωρίς την πέτσα κομμένο όπως ο καπνιστός σολομός
  • ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (ή τόσο ώστε να μισοσκεπαστεί το ψάρι)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • κόκκους κόκκινου πιπεριού ελαφρά σπασμένους ή σπόρους γλυκάνισου κοπανισμένους
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τις χάχλες

  • 8 χάχλες (καλαθάκια από τραχανά) υπολογίζοντας 1-2 χάχλες περίπου ανά άτομο
  • 1-2 ντομάτες σε φέτες
  • 8 κουτ. σούπας φέτα τριμμένη
  • λίγο ούζο
  • λίγη ρίγανη ή θυμάρι

Οι χάχλες είναι μια μορφή τραχανά σχηματισμένου σαν καλαθάκι. Τις σερβίρουμε με ντομάτα και τριμμένη φέτα δίπλα σε μαριναρισμένο λαβράκι και έχουμε τους τέλειους ουζομεζέδες.

Για το λαβράκι: Ανακατεύετε το χυμό με το ξύσμα του λεμονιού. Απλώνετε τις πολύ λεπτές φέτες του ψαριού σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος, τις αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να ασπρίσουν, ανακινώντας το σκεύος κάθε τόσο.
Σουρώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνετε το ούζο σε μπρίκι, το ανάβετε και περιχύνετε το ψάρι. Όταν σβήσει η φωτιά και απελευθερωθούν τα αρώματα του ούζου πασπαλίζετε με κόκκινο πιπέρι ή γλυκάνισο και σερβίρετε.
Για τις χάχλες: Βουτάτε τις χάχλες σε νερό αρωματισμένο με λίγο ούζο, βάζετε μέσα σε κάθε χάχλα από μία δύο φέτες ντομάτας, μία κουταλιά της σούπας τριμμένη φέτα ή γραβιέρα Μυτιλήνης και πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι.
Αραδιάζετε τις χάχλες σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το λαβράκι: Ανακατεύετε το χυμό με το ξύσμα του λεμονιού. Απλώνετε τις πολύ λεπτές φέτες του ψαριού σε γυάλινο ή πλαστικό σκεύος, τις αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Τις αφήνετε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να ασπρίσουν, ανακινώντας το σκεύος κάθε τόσο.

Βήμα 2

Σουρώνετε το ψάρι και το περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Ζεσταίνετε το ούζο σε μπρίκι, το ανάβετε και περιχύνετε το ψάρι. Όταν σβήσει η φωτιά και απελευθερωθούν τα αρώματα του ούζου πασπαλίζετε με κόκκινο πιπέρι ή γλυκάνισο και σερβίρετε.

Βήμα 3

Για τις χάχλες: Βουτάτε τις χάχλες σε νερό αρωματισμένο με λίγο ούζο, βάζετε μέσα σε κάθε χάχλα από μία δύο φέτες ντομάτας, μία κουταλιά της σούπας τριμμένη φέτα ή γραβιέρα Μυτιλήνης και πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι.

Βήμα 4

Αραδιάζετε τις χάχλες σε ταψί και τις ψήνετε στο γκριλ για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή