lampropites-apo-Ko
clock icon
1:5'

Λαμπρόπιτες

Υλικά

  • 12 μικρές φόρμες διαμέτρου 8εκ.
  • Για τη ζύμη

  • 500γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ (περίπου)
  • 280γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 160γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αβγό μεγάλο, χτυπημένο
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 500γρ. φέτα ή ανθότυρο (ή ανακατεμένα)
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 2 κουτ. γλυκού γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο

Με καταγωγή από την Κω, αυτές οι νόστιμες πίτες είναι ένα κι ένα για το πασχαλινό τραπέζι. Θα τις φτιάξετε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ για να γίνουν πολύ αφράτες και θα τις γεμίσετε με πλούσια γέμιση τυριών.

Κρατάτε ½ φλιτζάνι Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και ανακατεύετε σε μπολ το υπόλοιπο μαζί με το αλάτι και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αβγό με σύρμα μέχρι να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Προσθέτετε τμηματικά το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε και όσο αλεύρι έχετε κρατήσει στην άκρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο διάμετρου 12εκ. περίπου και πάχους 1εκ.
Αλείφετε τις φόρμες με λίγο λάδι και στρώνετε μέσα τη ζύμη πιέζοντας περιμετρικά έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Για τη γέμιση: Aνακατεύετε σε μπολ τα τυριά και τα λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τα αβγά, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να φτιάξετε μια παχύρρευστη κρέμα.
Γεμίζετε τις φόρμες με το μίγμα και αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρατάτε ½ φλιτζάνι Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και ανακατεύετε σε μπολ το υπόλοιπο μαζί με το αλάτι και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αβγό με σύρμα μέχρι να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Προσθέτετε τμηματικά το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε και όσο αλεύρι έχετε κρατήσει στην άκρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 3

Χωρίζετε τη ζύμη σε 12 κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο διάμετρου 12εκ. περίπου και πάχους 1εκ.

Βήμα 4

Αλείφετε τις φόρμες με λίγο λάδι και στρώνετε μέσα τη ζύμη πιέζοντας περιμετρικά έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Βήμα 5

Για τη γέμιση: Aνακατεύετε σε μπολ τα τυριά και τα λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τα αβγά, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να φτιάξετε μια παχύρρευστη κρέμα.

Βήμα 6

Γεμίζετε τις φόρμες με το μίγμα και αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.