laxmatzoun
clock icon
1:5'

Ανατολίτικο λαχματζούν

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 150ml γάλα
  • 150ml νερό κρύο
  • 3γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι) ή 20γρ. νωπή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 300γρ. αλεύρι
  • 10γρ. κορνφλάουρ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 15ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Για τον κιμά

  • 350 γρ. καθαρό κρέας από κόντρα, χτένι ή φιλέτο μοσχαριού
  • 2½ κουτ. σούπας πάστα μπαχαρικών
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Για την πάστα μπαχαρικών

  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 4 κουτ. γλυκού σουμάκ
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Μια «πίτσα» της Μέσης Ανατολής, με πικάντικο κιμά και μαϊντανό.

Για τη ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το γάλα και το αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε την ίδια ποσότητα κρύο νερό. Λιώνετε τη μαγιά στο υγρό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Βάζετε σε μια μπασίνα το αλεύρι και το κορνφλάουρ κοσκινισμένα, ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο το υγρό ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και την πλάθετε σε 4 μπάλες. Βρέχετε ελαφρά μια πετσέτα, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Για την πάστα μπαχαρικών: Ιδανικά αλέθετε τα στεγνά μπαχαρικά σε ένα πέτρινο γουδί. Προσθέτετε το σκόρδο, σταδιακά το λάδι και τέλος τον πελτέ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια πάστα. Ανακατεύετε καλά καιπροσθετετε και το κρεμμύδι. Εναλλακτικά, χτυπάτε όλα τα υλικά σε μούλτι.
Για τον κιμά: Ιδανικά ψιλοκόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι σε μια ξύλινη επιφάνεια. Συνεχίζετε το κόψιμο με κοφτερό μπαλτά ή δύο καλά ακονισμένα μαχαίρια χτυπώντας μέχρι να γίνει σαν ταρτάρ. Εναλλακτικά το κόβετε σε κομμάτια και μετά με cutter.
Ανακατεύετε τον κιμά με 2 κουτ. σούπας πάστα μπαχαρικών (ή παραπάνω) και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με έναν πλάστη ανοίγετε τα ζυμάρια σε μακρόστενα φύλλα σαν τραβηγμένη πίτσα.
Απλώνετε τον κιμά σε λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Τα ακουμπάτε στην ανάποδη πλευρά ενός ταψιού που έχετε πασπαλίσει με χοντρό σιμιγδάλι ή έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε στους 220οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 25 λεπτά.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: StudioM.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το γάλα και το αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε την ίδια ποσότητα κρύο νερό. Λιώνετε τη μαγιά στο υγρό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Βάζετε σε μια μπασίνα το αλεύρι και το κορνφλάουρ κοσκινισμένα, ανοίγετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και λίγο-λίγο το υγρό ζυμώνοντας μέχρι να πάρετε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τη ζύμη σε καθαρή επιφάνεια εργασίας και την πλάθετε σε 4 μπάλες. Βρέχετε ελαφρά μια πετσέτα, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά.

Βήμα 3

Για την πάστα μπαχαρικών: Ιδανικά αλέθετε τα στεγνά μπαχαρικά σε ένα πέτρινο γουδί. Προσθέτετε το σκόρδο, σταδιακά το λάδι και τέλος τον πελτέ, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια πάστα. Ανακατεύετε καλά καιπροσθετετε και το κρεμμύδι. Εναλλακτικά, χτυπάτε όλα τα υλικά σε μούλτι.

Βήμα 4

Για τον κιμά: Ιδανικά ψιλοκόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι σε μια ξύλινη επιφάνεια. Συνεχίζετε το κόψιμο με κοφτερό μπαλτά ή δύο καλά ακονισμένα μαχαίρια χτυπώντας μέχρι να γίνει σαν ταρτάρ. Εναλλακτικά το κόβετε σε κομμάτια και μετά με cutter.

Βήμα 5

Ανακατεύετε τον κιμά με 2 κουτ. σούπας πάστα μπαχαρικών (ή παραπάνω) και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με έναν πλάστη ανοίγετε τα ζυμάρια σε μακρόστενα φύλλα σαν τραβηγμένη πίτσα.

Βήμα 6

Απλώνετε τον κιμά σε λεπτή στρώση σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας λίγο περιθώριο στις άκρες. Τα ακουμπάτε στην ανάποδη πλευρά ενός ταψιού που έχετε πασπαλίσει με χοντρό σιμιγδάλι ή έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε στους 220οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 25 λεπτά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: StudioM.gr