arni_frikase
clock icon
1:40'

Λευκό φρικασέ με αρνάκι

Υλικά

  • 1 κιλό αρνάκι (χεράκι ή μπούτι) κομμένο σε μερίδες
  • ½ κιλό παϊδάκια αρνίσια, 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα (μόνο το λευκό μέρος) κομμένα σε κομμάτια μήκους 3εκ.
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο περίπου
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι

Όταν το κλασικό αρνάκι φρικασέ με τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο είναι καλομαγειρεμένο και ωραία αβγοκομμένο, δύσκολα πειράζει κανείς την τελειότητα. Ωστόσο, αυτή η παραλλαγή του λευκού φρικασέ μένει αξέχαστη.

Ζεσταίνετε περίπου το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το αρνάκι και από τις δύο πλευρές τουλάχιστον σε δύο δόσεις. Όσα κομμάτια είναι έτοιμα τα βγάζετε στην άκρη σε πιατέλα. Αφού ροδίσετε το κρέας, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Ξαναρίχνετε τότε στην κατσαρόλα το κρέας και δουλεύετε όλα τα υλικά σας για λίγο μαζί. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε το φαγητό με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με κάμποσο ζουμάκι. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, αφήνοντας και λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα. Σβήνετε τη φωτιά.
Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αβγά με το κορνφλάουρ. Προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνετε από την κατσαρόλα ζουμάκι και το ρίχνετε στο μπλέντερ. Χτυπάτε και πάλι για λίγο και ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Την κουνάτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού και να ομογενοποιηθεί με το ζουμάκι της κατσαρόλας. Την αφήνετε ξανά στο μάτι, το οποίο έχετε ήδη σβήσει. Σερβίρετε το φαγητό μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε περίπου το μισό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το αρνάκι και από τις δύο πλευρές τουλάχιστον σε δύο δόσεις. Όσα κομμάτια είναι έτοιμα τα βγάζετε στην άκρη σε πιατέλα. Αφού ροδίσετε το κρέας, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Βήμα 2

Ξαναρίχνετε τότε στην κατσαρόλα το κρέας και δουλεύετε όλα τα υλικά σας για λίγο μαζί. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε το φαγητό με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και όσο νερό χρειάζεται να σκεπαστεί το φαγητό. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με κάμποσο ζουμάκι. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο, αφήνοντας και λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα. Σβήνετε τη φωτιά.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μπλέντερ τα αβγά με το κορνφλάουρ. Προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού και χτυπάτε για λίγο ακόμα. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνετε από την κατσαρόλα ζουμάκι και το ρίχνετε στο μπλέντερ. Χτυπάτε και πάλι για λίγο και ρίχνετε το μίγμα στην κατσαρόλα. Την κουνάτε κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να πάει παντού και να ομογενοποιηθεί με το ζουμάκι της κατσαρόλας. Την αφήνετε ξανά στο μάτι, το οποίο έχετε ήδη σβήσει. Σερβίρετε το φαγητό μετά από 20 λεπτά τουλάχιστον, πασπαλίζοντας με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή