gluko-triantafillo
clock icon
60'

Λουκουμάτα με γεύση και άρωμα τριαντάφυλλου

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί ή ρετσίνα
  • ½ κιλό περίπου αλεύρι μαλακό
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 10 λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο, μεγάλα
  • 40 αμύγδαλα ασπρισμένα
  • ροδόνερο
  • άχνη ζάχαρη

Τα λουκουμάτα τα δοκίμασα στην Τήνο και εντυπωσιάστηκα. Μοιάζουν με κουραμπιέδες και είναι γεμισμένα με λουκούμι τριαντάφυλλο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για λίγα λεπτά. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο λάδι εναλλάξ με το κρασί, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.
Κόβετε τα λουκούμια στα τέσσερα. Παίρνετε κομματάκι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, την πλαταίνετε στην παλάμη σας και βάζετε στο κέντρο 1/4 λουκουμιού και ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Διπλώνετε και πλάθετε μπαλάκια.
Αραδιάζετε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.
Τα βγάζετε, τα αφήνετε να μισοκρυώσουν, τα ραντίζετε με ροδόνερο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για λίγα λεπτά. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο λάδι εναλλάξ με το κρασί, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη.

Βήμα 2

Κόβετε τα λουκούμια στα τέσσερα. Παίρνετε κομματάκι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, την πλαταίνετε στην παλάμη σας και βάζετε στο κέντρο 1/4 λουκουμιού και ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Διπλώνετε και πλάθετε μπαλάκια.

Βήμα 3

Αραδιάζετε τα μπαλάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Βήμα 4

Τα βγάζετε, τα αφήνετε να μισοκρυώσουν, τα ραντίζετε με ροδόνερο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey