THGANITA MHLA ME KARAMELA
clock icon
30'

Μήλα σοτέ με σάλτσα καραμέλας και παγωτό βανίλια

Υλικά

  • 4 μήλα γκόλντεν, σφικτά
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 1 πρέζα βανίλια
  • 1 νεροπότηρο κρέμα γάλακτος
  • 4 κλαράκια δυόσμο
  • 4 μπάλες παγωτό βανίλια έτοιμο

Ένα γλυκό που θα ετοιμάσετε εύκολα και θα σερβίρετε μετά βαΐων και κλάδων μετά από ένα πλούσιο ή λιτό γεύμα για να το κλείσετε εντυπωσιακά. Το παγωτό θα το αγοράσετε έτοιμο, φροντίστε να έχετε μήλα, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και λίγο βούτυρο στη διάθεσή σας.

Καθαρίζετε τα μήλα από το φλούδι, τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάζετε μέσα όλα τα κομμάτια των μήλων. Τα σοτάρετε κανονικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τότε τα πασπαλίζετε με ένα φλιτζανάκι από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντάς τα ελαφρά μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, τα βγάζετε από τη φωτιά και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Τα διατηρείτε ζεστά
Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι που ψήθηκαν τα μήλα την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και αδειάζετε την κρέμα γάλακτος. Σιγομαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η καραμέλα και, τέλος, όταν είναι έτοιμη, σουρώνετε το μίγμα.
Σερβίρετε σε κάθε πιάτο τέσσερα κομμάτια μήλου, μία μπάλα παγωτό βανίλια, δύο τρεις κουταλιές της σούπας σάλτσα καραμέλας και ένα κλαράκι δυόσμο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα μήλα από το φλούδι, τα κόβετε στα τέσσερα και αφαιρείτε τα κουκούτσια.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο σε ένα τηγάνι και βάζετε μέσα όλα τα κομμάτια των μήλων. Τα σοτάρετε κανονικά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τότε τα πασπαλίζετε με ένα φλιτζανάκι από τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντάς τα ελαφρά μέχρι να καραμελώσουν. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, τα βγάζετε από τη φωτιά και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Τα διατηρείτε ζεστά

Βήμα 3

Ρίχνετε μέσα στο τηγάνι που ψήθηκαν τα μήλα την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και αδειάζετε την κρέμα γάλακτος. Σιγομαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει η καραμέλα και, τέλος, όταν είναι έτοιμη, σουρώνετε το μίγμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε σε κάθε πιάτο τέσσερα κομμάτια μήλου, μία μπάλα παγωτό βανίλια, δύο τρεις κουταλιές της σούπας σάλτσα καραμέλας και ένα κλαράκι δυόσμο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb