mila_gemista_anoigma
clock icon
1:25'

Μήλα ψητά με σοκολατένια γέμιση

Υλικά

  • 4 μήλα μεγάλα
  • ¼ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί γλυκό
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο ή 1 ξυλάκι κανέλας σπασμένο στα 3
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι μπισκότα βουτύρου τριμμένα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σταφίδες
  • 2 κουτ. σούπας καρύδια κοπανισμένα
  • λίγη σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες
  • Για το σερβίρισμα

  • 300γρ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • σοκολάτα κουβερτούρα σε νιφάδες

Τα μήλα είναι ένα από τα δημοφιλή φρούτα, που χρησιμοποιούνται τόσο στην ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Σε αυτήν τη συνταγή απογειώνονται γευστικά με σοκολάτα, αλλά και σαντιγί.

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180οC. Κόβετε τα μήλα στη μέση, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια και σκάβετε λίγο το κέντρο αφαιρώντας λίγη σάρκα. Αυτή την ψιλοκόβετε μετά και την κρατάτε.
Αραδιάζετε τα μήλα σε ένα ταψί και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ανάμεσά τους μοιράζετε τις φλούδες του πορτοκαλιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο ή τα κομμάτια της κανέλας. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα μήλα στο φούρνο.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: λιώνετε τις σταγόνες κουβερτούρας με το βούτυρο στα μικροκύματα (ελέγχοντας ανά 30 δευτερόλεπτα) και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και όση ψίχα μήλου έχει περισσέψει. Πλάθετε με το μίγμα 8 «κεφτεδάκια» που τοποθετείτε στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστείτε.
Στη μισή ώρα βγάζετε τα μήλα από το φούρνο και βάζετε στο κέντρο τους από ένα «κεφτεδάκι» γέμισης. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μήλα. Αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε στη γρήγορη ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και να γίνει μια πηχτή σαντιγί. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού προσεκτικά και κατόπιν τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά. Φυλάτε τη σαντιγί στο ψυγείο.
Σερβίρετε τα μήλα με μια ροζέτα σαντιγί και λίγη κουβερτούρα σενιφάδες.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180οC. Κόβετε τα μήλα στη μέση, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια και σκάβετε λίγο το κέντρο αφαιρώντας λίγη σάρκα. Αυτή την ψιλοκόβετε μετά και την κρατάτε.

Βήμα 2

Αραδιάζετε τα μήλα σε ένα ταψί και τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Ανάμεσά τους μοιράζετε τις φλούδες του πορτοκαλιού και τον αστεροειδή γλυκάνισο ή τα κομμάτια της κανέλας. Περιχύνετε με το κρασί, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα μήλα στο φούρνο.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: λιώνετε τις σταγόνες κουβερτούρας με το βούτυρο στα μικροκύματα (ελέγχοντας ανά 30 δευτερόλεπτα) και την ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και όση ψίχα μήλου έχει περισσέψει. Πλάθετε με το μίγμα 8 «κεφτεδάκια» που τοποθετείτε στην κατάψυξη μέχρι να τα χρειαστείτε.

Βήμα 4

Στη μισή ώρα βγάζετε τα μήλα από το φούρνο και βάζετε στο κέντρο τους από ένα «κεφτεδάκι» γέμισης. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μήλα. Αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σαντιγί: Χτυπάτε στη γρήγορη ταχύτητα του μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει και να γίνει μια πηχτή σαντιγί. Προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού προσεκτικά και κατόπιν τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά. Φυλάτε τη σαντιγί στο ψυγείο.

Βήμα 6

Σερβίρετε τα μήλα με μια ροζέτα σαντιγί και λίγη κουβερτούρα σενιφάδες.

Βήμα 7

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή