melomakarona mini
clock icon
60'

Μίνι μελομακάρονα

Υλικά

    Για τα μελομακάρονα

  • 1 κιλό περίπου Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 κοφτά κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη Ακατέργαστη FYTRO
  • ¼ φλιτζανιού κονιάκ
  • ¾ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κανέλα + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού σόδα
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • Για το σιρόπι

  • 1½ φλιτζάνι μέλι
  • 1½ φλιτζάνι Καστανή Ζάχαρη Ακατέργαστη FYTRO
  • 1½ φλιτζάνι νερό

Κάντε τα μελομακάρονα σας μπουκίτσες, για να μπορείτε να απολαμβάνετε περισσότερα από 1 κάθε φορά! Τα φτιάχνετε εύκολα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και Καστανή Ζάχαρη Ακατέργαστη FYTRO που τους χαρίζει ξεχωριστή γεύση.

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Βάζετε στο μπλέντερ το λάδι, την Καστανή Ζάχαρη Ακατέργαστη FYTRO, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάτε καλά. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτετε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και τη σόδα και χτυπάτε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε λίγο λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Κόβετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σε μπαλίτσες (σε μέγεθος καρυδιού) που πατάτε ελαφρά να πλατύνουν λίγο πριν τις αραδιάζετε στα ταψιά. Ψήνετε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να χρυσίσουν κι όχι να ροδίσουν πολύ.
Τοποθετείτε τα τριμμένα καρύδια σε ταψάκι. Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάτε με προσοχή ένα ένα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνετε να μελώσουν καλά και αμέσως τα βγάζετε στο ταψάκι με τα τριμμένα καρύδια. Τα κυλάτε να κολλήσει πάνω τους το καρύδι και τα τακτοποιείτε στην πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε για 2-3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Βήμα 2

Βάζετε στο μπλέντερ το λάδι, την Καστανή Ζάχαρη Ακατέργαστη FYTRO, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάτε καλά. Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτετε την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και τη σόδα και χτυπάτε καλά. Κατόπιν, προσθέτετε λίγο λίγο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Κόβετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σε μπαλίτσες (σε μέγεθος καρυδιού) που πατάτε ελαφρά να πλατύνουν λίγο πριν τις αραδιάζετε στα ταψιά. Ψήνετε τα μελομακάρονα για 20 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να χρυσίσουν κι όχι να ροδίσουν πολύ.

Βήμα 4

Τοποθετείτε τα τριμμένα καρύδια σε ταψάκι. Ξεφουρνίζετε τα μελομακάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάτε με προσοχή ένα ένα στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνετε να μελώσουν καλά και αμέσως τα βγάζετε στο ταψάκι με τα τριμμένα καρύδια. Τα κυλάτε να κολλήσει πάνω τους το καρύδι και τα τακτοποιείτε στην πιατέλα.