mageiritsa kotopoulo mikri akis
clock icon
45'

Μαγειρίτσα κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

  • 300 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο, σε σπόρους
  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 1 1/2 -2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φέτες
  • 1 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. σπανάκι
  • Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ

Tips

  • Ζητήστε από το χασάπη σας να σας δώσει φρέσκα συκωτάκια κοτόπουλο!

Το ίδιο νόστιμη και λαχταριστή γίνεται αυτή η μαγειρίτσα με κοτόπουλο. Και τα φρέσκα μυρωδικά της δίνουν άλλη ομορφιά!

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα συκωτάκια κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να φύγει η πικρή γεύση. Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, φοράμε τα γάντια μας και κόβουμε το κοτόπουλο σε ωραίες μπουκίτσες 1 εκ. Αφαιρούμε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα κόβουμε λίγο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε μία άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε και τους σπόρους γλυκάνισου, το κοτόπουλο, τα συκωτάκια και ανακατεύουμε. Με το που πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο (ή τον ζωμό), τον μισό άνηθο χωρίς τα κοτσάνια, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Μετά από 20 λεπτά, το ρύζι έχει βράσει και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 2, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα υπόλοιπα μυρωδικά μας (1/2 άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι) και λίγο μπούκοβο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας στο μπολ. Στη συνέχεια, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε πίσω στη φωτιά.
Περιμένουμε 30'' να πήξει η σούπα και ανακατεύουμε. Αν έχει πήξει πολύ προσθέτουμε καυτό νερό για να τη φέρουμε στην επιθυμητή σύσταση. Μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι. Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.
Φωτογραφία: Γ. Δρακόπουλος - Food Styling: T. Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα συκωτάκια κοτόπουλο και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά να φύγει η πικρή γεύση. Όση ώρα βράζουν τα συκωτάκια, φοράμε τα γάντια μας και κόβουμε το κοτόπουλο σε ωραίες μπουκίτσες 1 εκ. Αφαιρούμε τα συκωτάκια από την κατσαρόλα, τα κόβουμε λίγο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Τοποθετούμε μία άλλη κατσαρόλα πάνω στη φωτιά, ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε και τους σπόρους γλυκάνισου, το κοτόπουλο, τα συκωτάκια και ανακατεύουμε. Με το που πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο, ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Βήμα 3

Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο (ή τον ζωμό), τον μισό άνηθο χωρίς τα κοτσάνια, τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια, το σπανάκι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Μετά από 20 λεπτά, το ρύζι έχει βράσει και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Βήμα 4

Για το αυγολέμονο: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 2, τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα υπόλοιπα μυρωδικά μας (1/2 άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι) και λίγο μπούκοβο. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μία κουτάλα μεταφέρουμε 4-5 κουταλιές από το ζουμί της κατσαρόλας στο μπολ. Στη συνέχεια, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και μεταφέρουμε πίσω στη φωτιά.

Βήμα 5

Περιμένουμε 30'' να πήξει η σούπα και ανακατεύουμε. Αν έχει πήξει πολύ προσθέτουμε καυτό νερό για να τη φέρουμε στην επιθυμητή σύσταση. Μόλις δούμε την πρώτη φουσκάλα, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λεμόνι. Σερβίρουμε με φρέσκα μυρωδικά, μπούκοβο και λίγο ελαιόλαδο.

Φωτογραφία: Γ. Δρακόπουλος - Food Styling: T. Webb