ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
clock icon
1:15'

Μαρμελάδα σύκο χωρίς ζάχαρη

Υλικά

  • 1.400 γρ. σύκα καθαρισμένα (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
  • 600 γρ. σταφύλι σουλτανίνα
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 8 κουτ. σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Τη θέση της ζάχαρης σε αυτή την συνταγή έχει πάρει ο χυμός του σταφυλιού και λίγο σιρόπι αγαύης ή μέλι.

Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα σύκα ανοιγμένα στη μέση. Πολτοποιείτε τα σταφύλια στο μπλέντερ και τα ρίχνετε την κατσαρόλα με τα σύκα. Τα τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε την κανέλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει. Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.

Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το σιρόπι της αγαύης και λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού δίνοντας στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.

Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες ψυγείο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε μια κατσαρόλα βαθιά και ευρύχωρη τα καθαρισμένα σύκα ανοιγμένα στη μέση. Πολτοποιείτε τα σταφύλια στο μπλέντερ και τα ρίχνετε την κατσαρόλα με τα σύκα. Τα τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε την κανέλα και ξεκινάτε να ανακατεύετε στην αρχή με ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά και να πάρει βράση η μαρμελάδα.

Βήμα 2

Ύστερα χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε τη μαρμελάδα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά γιατί πιτσιλάει πολύ, ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και μέχρι να δέσει. Προσοχή μην την παραβράσετε και σφίξει πολύ. Κάντε τον τεστ ρίχνοντας λίγη μαρμελάδα σε κρύο πιάτο. Περιμένετε να κρυώσει και ελέγχετε την υφή της. Υπολογίστε πως στο ψυγείο θα πήξει ακόμη περισσότερο.

Βήμα 3

Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτετε το σιρόπι της αγαύης και λίγο πριν δέσει η μαρμελάδα προσθέτετε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού δίνοντας στη μαρμελάδα μια τελευταία βράση πριν σβήσετε τη φωτιά.

Βήμα 4

Αφήνετε τη μαρμελάδα να ηρεμήσει από τον κοχλασμό και ενώ ακόμη είναι καυτή τη μοιράζετε σε καθαρά και αποστειρωμένα βάζα που βιδώνετε με το καπάκι τους και αναποδογυρίζετε μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 5

Η μαρμελάδα σας διατηρείται έτσι εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που θα ανοίξετε τα βάζα θα βάλετε τις μαρμελάδες ψυγείο.