fasolia-mavromatika
clock icon
40'

Φασόλια μαυρομάτικα με πιπεριές Φλωρίνης

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 175ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 40ml ξίδι + λίγο επιπλέον
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη βινεγκρέτ

  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 20ml αρωματικό ξίδι* της αρεσκείας σας (π.χ. φραπουάζ)
  • 10γρ. δενδρολίβανο 

Tips

  • Αναζητήστε αρωματικά ξίδια ή ελιξίρια από βότανα, μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά σε παντοπωλεία όπως το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3628738), στο Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 212 2223623) και σε ενημερωμένα ντέλι.

Τα μικρά αυτά φασόλια, ασπρουδερά αλλά με μαύρο «αφαλό», είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, πολύ γευστικά και γίνονται πότε πιάζ, χωρίς πολλές φιοριτούρες, και πότε πιο πλούσιες σαλάτες, σούπες ή μαγειρευτά. Και κάπως έτσι κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας όλο τον χρόνο.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο νερό και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα φασόλια. Βράζετε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε την ώρα που βράζουν. Σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν.
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 150γρ. φασόλια μαζί με 1-2 κουτ. σούπας από το νερό που κρατήσατε, 75ml ελαιόλαδο και 20ml ξίδι, για να πάρετε έναν φίνο πουρέ. Τον διατηρείτε χλιαρό για τη διακόσμηση του πιάτου.
Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνετε τις πιπεριές μέχρι να καεί η φλούδα τους (εναλλακτικά τις καίτε σε καμινέτο). Μόλις κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέγεθος μεγάλου ζαριού. Τις ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας ξίδι.
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το λάδι με το ξίδι να ομογενοποιηθούν. Προτού τη χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε μέσα και το δενδρολίβανο.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε τα φασόλια με μια σπάτουλα να ζεσταθούν. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε να πάει παντού και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύετε.
Σε ένα πιάτο απλώνετε τον πουρέ χλιαρό, ρίχνετε τη σαλάτα φασολιών από πάνω και τη σερβίρετε αμέσως χλιαρή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 50γρ. ρόκα κομμένη με τα χέρια,, για την πικράδα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο νερό και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα φασόλια. Βράζετε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε την ώρα που βράζουν. Σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν.

Βήμα 2

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 150γρ. φασόλια μαζί με 1-2 κουτ. σούπας από το νερό που κρατήσατε, 75ml ελαιόλαδο και 20ml ξίδι, για να πάρετε έναν φίνο πουρέ. Τον διατηρείτε χλιαρό για τη διακόσμηση του πιάτου.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνετε τις πιπεριές μέχρι να καεί η φλούδα τους (εναλλακτικά τις καίτε σε καμινέτο). Μόλις κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέγεθος μεγάλου ζαριού. Τις ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας ξίδι.

Βήμα 4

Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το λάδι με το ξίδι να ομογενοποιηθούν. Προτού τη χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε μέσα και το δενδρολίβανο.

Βήμα 5

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε τα φασόλια με μια σπάτουλα να ζεσταθούν. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε να πάει παντού και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύετε.

Βήμα 6

Σε ένα πιάτο απλώνετε τον πουρέ χλιαρό, ρίχνετε τη σαλάτα φασολιών από πάνω και τη σερβίρετε αμέσως χλιαρή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 50γρ. ρόκα κομμένη με τα χέρια,, για την πικράδα.