mezedakia-sfinakia
clock icon
45'

Μεζεδάκια – σφηνάκια για αποκριάτικο πάρτι

Υλικά

    Για τα μπιφτεκάκια

  • 20 πλαστικά σφηνάκια μιας χρήσης
  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό
  • 1 κοφτό κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • Για τις μπουκίτσες κοτόπουλου

  • 20 πλαστικά σφηνάκια μιας χρήσης
  • 1 μεγάλο φιλέτο κοτόπουλο
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ανανά

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκιά σάλτσα τσίλι
  • 2 κουτ. σούπας σιρόπι ανανά από κονσέρβα
  • 1 φέτα ανανά από κονσέρβα

Ετοιμάζεις αποκριάτικο πάρτι στο σπίτι; Σου έχουμε ιδέες για νόστιμα μεζεδάκια!

Για τα μπιφτέκια: Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το μουλιασμένο ψωμί, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Πλάθετε μικρά μακρόστενα μπιφτεκάκια για να χωράνε μετά μέσα στο σφηνάκι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.
Όσο ψήνονται ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και τη βάζετε στο ψυγείο.
Μόλις ψηθούν τα μπιφτεκάκια τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν ελαφρώς. Στο μεταξύ με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα σφηνάκια κατά το 1/3 με το μίγμα του γιαουρτιού. Βάζετε ένα μπιφτεκάκι σε κάθε σφηνάκι και καρφώνετε με μια οδοντογλυφίδα.
Για τις μπουκίτσες κοτόπουλου: Κόβετε το φιλέτο του κοτόπουλου σε μπουκίτσες, για να χωράνε στα σφηνάκια. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ανακατεύετε τη σάλτσα τσίλι, το σιρόπι ανανά και μια φέτα ανανά. Τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής σάλτσα και με αυτή γεμίζετε τα σφηνάκια κατά το 1/3.
Μαρινάρετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου με το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βάζετε μια μπουκίτσα κοτόπουλου σε κάθε σφηνάκι και καρφώνετε με μια οδοντογλυφίδα.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα μπιφτέκια: Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το μουλιασμένο ψωμί, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Πλάθετε μικρά μακρόστενα μπιφτεκάκια για να χωράνε μετά μέσα στο σφηνάκι. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C.

Βήμα 2

Όσο ψήνονται ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα. Ανακατεύετε καλά και τη βάζετε στο ψυγείο.

Βήμα 3

Μόλις ψηθούν τα μπιφτεκάκια τα αφήνετε λίγο να κρυώσουν ελαφρώς. Στο μεταξύ με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα σφηνάκια κατά το 1/3 με το μίγμα του γιαουρτιού. Βάζετε ένα μπιφτεκάκι σε κάθε σφηνάκι και καρφώνετε με μια οδοντογλυφίδα.

Βήμα 4

Για τις μπουκίτσες κοτόπουλου: Κόβετε το φιλέτο του κοτόπουλου σε μπουκίτσες, για να χωράνε στα σφηνάκια. Στο μπλέντερ του μίξερ σας ανακατεύετε τη σάλτσα τσίλι, το σιρόπι ανανά και μια φέτα ανανά. Τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής σάλτσα και με αυτή γεμίζετε τα σφηνάκια κατά το 1/3.

Βήμα 5

Μαρινάρετε τις μπουκίτσες κοτόπουλου με το λάδι, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Βάζετε μια μπουκίτσα κοτόπουλου σε κάθε σφηνάκι και καρφώνετε με μια οδοντογλυφίδα.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή