21100503_2035_melitzanesgemistes-me-kima-kai-saltsa-tomatas
clock icon
1:40'

Γεμιστές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας

Υλικά

  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες, μεγάλες
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε κυβάκια
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φυλλαράκια βασιλικού
  • 200γρ. γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα καλοκαιρινά γεμιστά δεν μαγειρεύονται μόνο με πιπεριές, κολοκύθια και ντομάτες. Οι μελιτζάνες με μια ωραία γέμιση από σάλτσα κιμά ψήνονται στο φούρνο, πασπαλίζονται με τριμμένη γραβιέρα και κάνουν ένα υπέροχο πιάτο.

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε κατά πλάτος στη μέση. Τις βάζετε σε λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30 λεπτά και ύστερα τις στραγγίζετε καλά και τις τοποθετείτε σε ταψί.
Τις ψήνετε στους 190°C για 15 λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες αφαιρείτε με ένα κουτάλι λίγη ψίχα και τις στρώνετε πάλι σε ταψί.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μη σβολιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα καφετί. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, το καρότο, την ψίχα της μελιτζάνας που αφαιρέσατε ψιλοκομμένη, λίγο νερό και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.
Γεμίζετε τις μελιτζάνες με τον κιμά και τις ψήνετε στους 190°C για 30 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά πασπαλίζετε το φαγητό με την τριμμένη γραβιέρα. Το σερβίρετε ζεστό ή, ακόμη καλύτερα, χλιαρό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε κατά πλάτος στη μέση. Τις βάζετε σε λεκάνη με αλατισμένο νερό για 30 λεπτά και ύστερα τις στραγγίζετε καλά και τις τοποθετείτε σε ταψί.

Βήμα 2

Τις ψήνετε στους 190°C για 15 λεπτά. Αφού κρυώσουν λίγο οι μελιτζάνες αφαιρείτε με ένα κουτάλι λίγη ψίχα και τις στρώνετε πάλι σε ταψί.

Βήμα 3

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μη σβολιάσει και μέχρι να πάρει χρώμα καφετί. Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, το καρότο, την ψίχα της μελιτζάνας που αφαιρέσατε ψιλοκομμένη, λίγο νερό και αφήνετε να σιγοβράσει. Στο τέλος προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και τα φύλλα βασιλικού.

Βήμα 4

Γεμίζετε τις μελιτζάνες με τον κιμά και τις ψήνετε στους 190°C για 30 λεπτά. Στα τελευταία 10 λεπτά πασπαλίζετε το φαγητό με την τριμμένη γραβιέρα. Το σερβίρετε ζεστό ή, ακόμη καλύτερα, χλιαρό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb