bavarouaz vanillia me mango kai kerasia
clock icon
45'

Μπαβαρουάζ βανίλια με μάνγκο και κεράσια

Υλικά

  • 250ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 250ml γάλα πλήρες
  • 5 κρόκους αβγού
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 6 ζελατίνες μικρές (10γρ.)
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 350ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι
  • 1 μάνγκο κομμένο σε κυβάκια και μερικά κεράσια φρέσκα

Μια ανάλαφρη κρέμα αρωματισμένη με φυσική βανίλια που θα σερβίρετε σαν επιδόρπιο γαρνιρισμένη με φρέσκα φρούτα εποχής. Εμείς προτείνουμε μάνγκο και κεράσια για αυτή τη μπαβαρουάζ, εσείς χρησιμοποιήστε και άλλα φρούτα όπως ροδάκινα, βερίκοκα, φράουλες, βανίλιες.

Μουλιάζετε τις ζελατίνες μέσα σε λίγο κρύο νερό.
Βάζετε σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος (τα 250ml) και το γάλα, από το οποίο κρατάτε λίγο στην άκρη.
Χτυπάτε με σύρμα μέσα σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη. Αραιώνετε το μίγμα με το γάλα που κρατήσατε και τα ρίχνετε όλα μαζί στο κατσαρολάκι με τα υπόλοιπα υλικά.
Σχίζετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνετε τα σποράκια και τα ρίχνετε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε διαρκώς με το σύρμα για να μην πιάσει η κρέμα, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση, γιατί θα κόψουν οι κρόκοι. Μόλις βουτήξετε ένα κουτάλι στην κρέμα και δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του κουταλιού, την τραβάτε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε ένα μπολ.
Στύβετε τις ζελατίνες, τις ρίχνετε στην κρέμα και ανακατεύετε καλά να διαλυθούν. Αφήνετε την κρέμα να γίνει χλιαρή και ύστερα της προσθέτετε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Το αδειάζετε σε ποτηράκια-σωλήνες ή σε ατομικά φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα. Αφού κρυώσει η κρέμα και πήξει καλά, βάζετε τα σκεύη στο ψυγείο.
Αν χρησιμοποιήσατε φόρμα ή φόρμες, ξεφορμάρετε την μπαβαρουάζ σε πιάτα ή πιατέλα, βουτώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Διακοσμείτε με τα κεράσια και το μάνγκο ή άλλα φρούτα της επιλογής σας και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τις ζελατίνες μέσα σε λίγο κρύο νερό.

Βήμα 2

Βάζετε σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά, την κρέμα γάλακτος (τα 250ml) και το γάλα, από το οποίο κρατάτε λίγο στην άκρη.

Βήμα 3

Χτυπάτε με σύρμα μέσα σε ένα μπολ τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη. Αραιώνετε το μίγμα με το γάλα που κρατήσατε και τα ρίχνετε όλα μαζί στο κατσαρολάκι με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4

Σχίζετε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος στη μέση και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνετε τα σποράκια και τα ρίχνετε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε διαρκώς με το σύρμα για να μην πιάσει η κρέμα, μέχρι να αρχίσει να δένει. Προσοχή, δεν πρέπει να πάρει βράση, γιατί θα κόψουν οι κρόκοι. Μόλις βουτήξετε ένα κουτάλι στην κρέμα και δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα στο πίσω μέρος του κουταλιού, την τραβάτε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 5

Στύβετε τις ζελατίνες, τις ρίχνετε στην κρέμα και ανακατεύετε καλά να διαλυθούν. Αφήνετε την κρέμα να γίνει χλιαρή και ύστερα της προσθέτετε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 6

Το αδειάζετε σε ποτηράκια-σωλήνες ή σε ατομικά φορμάκια ή σε μία μεγάλη φόρμα. Αφού κρυώσει η κρέμα και πήξει καλά, βάζετε τα σκεύη στο ψυγείο.

Βήμα 7

Αν χρησιμοποιήσατε φόρμα ή φόρμες, ξεφορμάρετε την μπαβαρουάζ σε πιάτα ή πιατέλα, βουτώντας τα για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Διακοσμείτε με τα κεράσια και το μάνγκο ή άλλα φρούτα της επιλογής σας και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey