soupa-fraoula
clock icon
0'

Μπεζέδες σε σούπα φράουλας

Υλικά

  • 90γρ. ασπράδια (από 3-4 αβγά)
  • 180γρ. ζάχαρη (ή 90γρ. κρυσταλλική και 90γρ. άχνη)
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)
  • Για τη σούπα φράουλας

  • 600γρ. φράουλες
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι γλυκό κρασί Μοσχάτο
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • 1 φύλλο ζελατίνας

Tips

  • Για την επιτυχία των μπεζέδων είναι σημαντικό τα ασπράδια να έχουν θερμοκρασία δωματίου και η ζάχαρη το διπλάσιο βάρος των ασπραδιών. Ο χυμός λεμονιού τούς δίνει μαστιχάτη γεύση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα της μαρέγκας 50-60γρ. καβουρδισμένα και αλεσμένα φουντούκια ή αμύγδαλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Οι μπεζέδες διατηρούνται για αρκετό καιρό σε μεταλλικό κουτί.

Οι μπεζέδες ή μπεζέ, από το γαλλικό «baisers» που σημαίνει φιλιά, είναι μικρές τραγανές μαρέγκες με μαστιχάτη επίγευση. Εδώ τους απολαμβάνουμε σε φρουτένια σούπα.

Αφήνετε τα ασπράδια των αβγών σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες. Ανακατεύετε καλά τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ. Αν χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη, θα τις ανακατέψετε σε αυτό το σημείο.
Βάζετε τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν, ρίχνετε τη ζάχαρη λίγη λίγη και το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130οC. Σκεπάζετε ένα ταψί με λαδόκολλα, μεταφέρετε τη μαρέγκα σε κορνέ με στρογγυλή μύτη και ρίχνετε μικρούς κύκλους διαμέτρου 3εκ. περίπου πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 2εκ., γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνετε τους μπεζέδες στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να ροδίσουν. Σβήνετε το φούρνο, μισανοίγετε την πόρτα του και αφήνετε τους μπεζέδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Τους ξεκολλάτε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
Για τη σούπα φράουλας: μουσκεύετε το φύλλο ζελατίνας σε κρύο νερό και πολτοποιείτε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη. Τις ανακατεύετε με το κρασί και το κορνφλάουρ και τις βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά ο πολτός. Στύβετε τη ζελατίνα και την ανακατεύετε στο χλιαρό μίγμα με τις φράουλες. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.
Μοιράζετε στην επιφάνεια κάθε σούπας από τρεις τέσσερις μπεζέδες και διακοσμείτε με φυλλαράκια λουΐζας ή μέντας.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφήνετε τα ασπράδια των αβγών σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ώρες. Ανακατεύετε καλά τη ζάχαρη με το κορνφλάουρ. Αν χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική και άχνη ζάχαρη, θα τις ανακατέψετε σε αυτό το σημείο.

Βήμα 2

Βάζετε τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν, ρίχνετε τη ζάχαρη λίγη λίγη και το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 130οC. Σκεπάζετε ένα ταψί με λαδόκολλα, μεταφέρετε τη μαρέγκα σε κορνέ με στρογγυλή μύτη και ρίχνετε μικρούς κύκλους διαμέτρου 3εκ. περίπου πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση 2εκ., γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν στο ψήσιμο.

Βήμα 4

Ψήνετε τους μπεζέδες στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να ροδίσουν. Σβήνετε το φούρνο, μισανοίγετε την πόρτα του και αφήνετε τους μπεζέδες να στεγνώσουν και να κρυώσουν. Τους ξεκολλάτε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.

Βήμα 5

Για τη σούπα φράουλας: μουσκεύετε το φύλλο ζελατίνας σε κρύο νερό και πολτοποιείτε τις φράουλες στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη. Τις ανακατεύετε με το κρασί και το κορνφλάουρ και τις βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά ο πολτός. Στύβετε τη ζελατίνα και την ανακατεύετε στο χλιαρό μίγμα με τις φράουλες. Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και τα αφήνετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.

Βήμα 6

Μοιράζετε στην επιφάνεια κάθε σούπας από τρεις τέσσερις μπεζέδες και διακοσμείτε με φυλλαράκια λουΐζας ή μέντας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb