20190207143644_mpiftekia-me-fistikia
clock icon
30'

Μπιφτέκια με αράπικα φιστίκια

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 350γρ. φιστίκια αράπικα, αλμυρά
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • Για τη σάλτσα

  • ¾ φλιτζανιού συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • ¾ φλιτζανιού κρασί λευκό
  • μερικές σταγόνες ταμπάσκο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ρίγανη
  • θυμάρι

Μια νόστιμη παραλλαγή στα κλασικά μπιφτέκια, που θα λατρέψετε.

Αρχίζετε με την παρασκευή της σάλτσας: Σε κατσαρολάκι ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το κρασί. Προσθέτετε την πιπερίτσα ψιλοκομμένη, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε μέχρι να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια.
Με πιρούνι ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μουστάρδα, το αβγό ελαφρά χτυπημένο και το μαϊντανό, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Πλάθετε 6 μπιφτέκια.
Χοντροκόβετε με το χέρι ή στο μίξερ τα φιστίκια και κυλάτε μέσα τα μπιφτέκια ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα πατάτε λίγο με το χέρι, για να κολλήσουν καλά στην επιφάνεια του κιμά.
Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αν προτιμάτε περισσότερο ψημένα τα μπιφτέκια, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα ψήνετε για λίγα λεπτά ακόμη. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά.
Δοκιμάζετε τη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται. Προσθέτετε λίγο ταμπάσκο και τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα. Σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με τη σάλτσα και γαρνίρετε με σαλατικά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Αρχίζετε με την παρασκευή της σάλτσας: Σε κατσαρολάκι ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το κρασί. Προσθέτετε την πιπερίτσα ψιλοκομμένη, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε μέχρι να ετοιμάσετε τα μπιφτέκια.

Βήμα 2

Με πιρούνι ανακατεύετε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τη μουστάρδα, το αβγό ελαφρά χτυπημένο και το μαϊντανό, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Πλάθετε 6 μπιφτέκια.

Βήμα 3

Χοντροκόβετε με το χέρι ή στο μίξερ τα φιστίκια και κυλάτε μέσα τα μπιφτέκια ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα πατάτε λίγο με το χέρι, για να κολλήσουν καλά στην επιφάνεια του κιμά.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αν προτιμάτε περισσότερο ψημένα τα μπιφτέκια, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα ψήνετε για λίγα λεπτά ακόμη. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 5

Δοκιμάζετε τη σάλτσα και αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται. Προσθέτετε λίγο ταμπάσκο και τη σερβίρετε σε σαλτσιέρα. Σερβίρετε τα μπιφτέκια μαζί με τη σάλτσα και γαρνίρετε με σαλατικά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey