anoigma
clock icon
1:15'

Μπουρέκια σιροπιαστά με φύλλο κανταΐφι

Υλικά

  • 800γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο, για το γαρνίρισμα
  • Για τη γέμιση

  • 1 λίτρο γάλα
  • ¾ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • 1 βανίλια
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • χυμό και φλούδα από ½ λεμόνι

Τα σιροπιαστά έχουν τη δική τους γοητεία και αυτό το σιροπιαστό είναι απερίγραπτο… Θα το διαπιστώσετε μόλις το φτιάξετε.

Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα της γέμισης: ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρολίτσα και, όταν αρχίσει να βράζει, κατεβάζετε τη φωτιά και προσθέτετε τμηματικά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει. Ξαναβάζετε την κρέμα στη φωτιά κι ανακατεύετε. Όταν πήξει αρκετά, την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα που φτιάξατε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά αναμιγνύετε αυτό το μίγμα με την υπόλοιπη κρέμα στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνει ομοιογενής και λεία.
Βάζετε την κατσαρόλα πάλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, χωρίς όμως να πάρει βράση. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο. Σκεπάζετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε το κανταΐφι και το δουλεύετε με τα δάχτυλα για να ξεχωρίσουν οι ίνες του. Κόβετε ένα κομμάτι από το κανταΐφι, όσο χρειάζεται για να χωρέσει σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, και το στρώνετε έτσι ώστε να εξέχει λίγο από τις άκρες του φλιτζανιού και να μοιάζει με φωλιά. Ρίχνετε στη μέση μία γεμάτη κουταλιά κρέμα και διπλώνετε το κανταΐφι πάνω από τη γέμιση. Γυρίζετε το φλιτζάνι ανάποδα σε λαδωμένο ταψί και αφήνετε το μπουρέκι ελεύθερο. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά τοποθετώντας τα μπουρέκια έτσι ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους στο ταψί. Ρίχνετε πάνω από κάθε μπουρέκι μια δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού μαζί, περίπου για 6-7 λεπτά, και στο τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Βγάζετε τα μπουρέκια από το φούρνο και τα περιχύνετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι και πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Web

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε την κρέμα της γέμισης: ζεσταίνετε το γάλα σε κατσαρολίτσα και, όταν αρχίσει να βράζει, κατεβάζετε τη φωτιά και προσθέτετε τμηματικά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει. Ξαναβάζετε την κρέμα στη φωτιά κι ανακατεύετε. Όταν πήξει αρκετά, την αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε ένα φλιτζάνι από την κρέμα που φτιάξατε, ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά αναμιγνύετε αυτό το μίγμα με την υπόλοιπη κρέμα στην κατσαρόλα, μέχρι να γίνει ομοιογενής και λεία.

Βήμα 3

Βάζετε την κατσαρόλα πάλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, χωρίς όμως να πάρει βράση. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο. Σκεπάζετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε το κανταΐφι και το δουλεύετε με τα δάχτυλα για να ξεχωρίσουν οι ίνες του. Κόβετε ένα κομμάτι από το κανταΐφι, όσο χρειάζεται για να χωρέσει σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, και το στρώνετε έτσι ώστε να εξέχει λίγο από τις άκρες του φλιτζανιού και να μοιάζει με φωλιά. Ρίχνετε στη μέση μία γεμάτη κουταλιά κρέμα και διπλώνετε το κανταΐφι πάνω από τη γέμιση. Γυρίζετε το φλιτζάνι ανάποδα σε λαδωμένο ταψί και αφήνετε το μπουρέκι ελεύθερο. Συνεχίζετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά τοποθετώντας τα μπουρέκια έτσι ώστε να ακουμπάνε μεταξύ τους στο ταψί. Ρίχνετε πάνω από κάθε μπουρέκι μια δυο κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο και τα ψήνετε στο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τη φλούδα λεμονιού μαζί, περίπου για 6-7 λεπτά, και στο τέλος προσθέτετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

Βήμα 6

Βγάζετε τα μπουρέκια από το φούρνο και τα περιχύνετε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι και πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Web