mpourekakia melitzanas mikri
clock icon
1:20'

Μπουρεκάκια με μελιτζάνα

Υλικά

    Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη ζύμη

  • 220 ml σπορέλαιο
  • 250 ml νερό
  • 520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα

Μέχρι να ψήσετε τις μελιτζάνες στο φούρνο έχετε έτοιμη και τη ζύμη. Και αυτά τα μπουρεκάκια γίνονται ανάρπαστα! Βάλτε μπόλικη φέτα. Τους δίνει όλη τη νοστιμιά.

Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ᵒC. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Ζύμη: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το σπορέλαιο και το νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ᵒC στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί. Παίρνουμε μια μικρή δόση ζύμης και την ανοίγουμε με τις παλάμες μας σε στρογγυλό δίσκο πάχους ½ εκ. Βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση και διπλώνουμε πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Τοποθετούμε το μπουρεκάκι στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφουμε τα μπουρεκάκια με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ᵒC. Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, τον δυόσμο, αλατοπίπερο και 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Ζύμη: Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το σπορέλαιο και το νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε όλο το αλεύρι και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ᵒC στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο αντικολλητικό ταψί. Παίρνουμε μια μικρή δόση ζύμης και την ανοίγουμε με τις παλάμες μας σε στρογγυλό δίσκο πάχους ½ εκ. Βάζουμε 1 κουτ. σούπας γέμιση και διπλώνουμε πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Τοποθετούμε το μπουρεκάκι στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Αλείφουμε τα μπουρεκάκια με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τρώγονται ζεστά.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση