mprousketes
clock icon
20'

Μπρουσκέτες με προσούτο και δαμάσκηνα

Υλικά

  • 2 δαμάσκηνα
  • 3-4 κουτ. σούπας βούτυρο αλμυρό
  • 4 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, φρυγανισμένες
  • κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα με μυρωδικά
  • 4 φέτες προσούτο

Περιποιημένο σνακ που θα φτιάξετε στο πι και φι.

Κόβετε τα δαμάσκηνα σε λεπτές φέτες και τα αφήνετε στην άκρη.
Λιώνετε σε τηγάνι το βούτυρο. Ρίχνετε τα φιστίκια, τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.
Αλείφετε τις φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα με μυρωδικά και τις βάζετε κάτω από το γκριλ, μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει και να ροδίζει.
Τις βγάζετε από το φούρνο, σκεπάζετε κάθε μία με το μίγμα των κρεμμυδιών και τοποθετείτε από πάνω από μία φέτα προσούτο και μερικές φέτες δαμάσκηνων. Σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα δαμάσκηνα σε λεπτές φέτες και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Λιώνετε σε τηγάνι το βούτυρο. Ρίχνετε τα φιστίκια, τα κρεμμυδάκια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε το ξίδι και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Αλείφετε τις φέτες φρυγανισμένου ψωμιού με κατσικίσιο τυρί ή τυρί κρέμα με μυρωδικά και τις βάζετε κάτω από το γκριλ, μέχρι το τυρί να αρχίσει να λιώνει και να ροδίζει.

Βήμα 4

Τις βγάζετε από το φούρνο, σκεπάζετε κάθε μία με το μίγμα των κρεμμυδιών και τοποθετείτε από πάνω από μία φέτα προσούτο και μερικές φέτες δαμάσκηνων. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey