mydia-marinier

Υλικά

  • 1 κιλό μύδια φρέσκα, με το κέλυφός τους
  • 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο κρασί λευκό αρωματικό
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, κοπανισμένους
  • ½γρ. σαφράν
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η διεθνής εκδοχή για τα αχνιστά μύδια γίνεται ιδανικά σε μαντεμένια κατσαρόλα και είναι από τους καλύτερους μεζέδες για λευκό κρασί. Μπορείτε βέβαια να τα συνοδέψετε και με ουζάκι ή τσίπουρο.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα -κατά προτίμηση από μαντέμι- ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε ελαφρά και προσθέτετε μέσα τα μύδια.
Τα ανακατεύετε δυο τρεις φορές μαζί με το λάδι και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, ανοίγετε την κατσαρόλα και όσα μύδια είναι κλειστά τα πετάτε.
Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το αρωματικό κρασί, τους σπόρους του κόλιανδρου και το σαφράν. Αφήνετε το κρασί να πάρει μια καλή βράση με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και βράζετε για 5 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε τα μύδια μέσα στην κατσαρόλα με το ζουμί τους, αφού πρώτα τα πασπαλίσετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια βαθιά κατσαρόλα -κατά προτίμηση από μαντέμι- ρίχνετε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τα σοτάρετε ελαφρά και προσθέτετε μέσα τα μύδια.

Βήμα 2

Τα ανακατεύετε δυο τρεις φορές μαζί με το λάδι και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά, ανοίγετε την κατσαρόλα και όσα μύδια είναι κλειστά τα πετάτε.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το αρωματικό κρασί, τους σπόρους του κόλιανδρου και το σαφράν. Αφήνετε το κρασί να πάρει μια καλή βράση με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και βράζετε για 5 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Σερβίρετε τα μύδια μέσα στην κατσαρόλα με το ζουμί τους, αφού πρώτα τα πασπαλίσετε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb